Maitake bokrosgomba (Grifola frondosa)

Még nincs orvosi bizonyíték arra, hogy a maitake gomba kivonata alkalmas lenne a rák megelőzésére vagy kezelésére, az eredmények mégis biztatóak. Sőt a maitake gombának ezenfelül számos előnye létezik. A maitake gomba különböző vírusok elleni hatásvizsgálata nagy intenzitással folyt és folyik világszerte. Már az 1960-as évek közepén megállapították, hogy a maitake gomba kivonata hatékony az influenza vírussal szemben.

A micélium, termőtest, de még a spórák kivonata is javította állatkísérletekben a vírusokkal szembeni ellenálló-képességet. A maitake gyógygomba hatóanyagai között megtalálható a béta-glukán, ami az egyik legértékesebb immunerősítő élelmi forrás. 1987-ben különítettek el a maitake gomba termőtestéből olyan anyagokat, melyek a közismert dohánymozaik vírus ellen védtek.

A maitake gyógygomba micéliumából készített kivonat jelentősen gátolta a herpesz vírus egy típusának (HSV-1) szaporodását az irodalmi adatok alapján. A nyolcvanas évek elején Dr. Hiroaki Nanba, a Kobe Egyetem mikrobiológusa több gomba gyógyszerészeti alkalmazásának lehetőségét vizsgálta. A kutatók figyelme abban az időszakban az ismertebb shitake nevű gombára irányult.

Mindazonáltal felismerték, hogy a maitake olyan egyedi molekuláris összetétellel rendelkezik, ami a többi gomba közül kiemelkedő magas rákellenes hatást okozhatja. 1984-ben Dr. Nanba elkülönített egy maitake kivonatot, ami hatékonyan stimulálja az immunrendszer falósejtjeit. Egy speciális eljárással ezt a hatóanyagot sikerült is kivonni a gombából és standardizálni. Később ezt a hatóanyagot üzleti megfontolásból védjegyeztette MaitakeGold 404 néven.

A maitake abban vált népszerűvé. hogy látványosan csökkentette a kemoterápia kellemetlen mellékhatásait. Egy 671 beteg részvételével végzett felmérés kimutatta, hogy a kemoterápia mellett szedett maitake gyógygomba képes csökkenteni a hajhullást, a fájdalmakat és a hányingert, éppen úgy, mint ahogy csökkentette a végső fázisban lévők fájdalmait is. A maitake ráadásul hatékonyabbá tette magát a kemoterápiát is.

Egy összehasonlító kutatás vizsgálta a maitake gombából származó béta-glükán kivonat és a mitomycin nevű (MMC) kemoterápiás szer hatását rákos egereken. Miközben az MMC egymagában 45%-os hatékonyságot mutatott, a maitake egymagában 80 százalékot. A kettő együttes alkalmazásával érték el a figyelemre méltó 95%-os daganat csökkentő hatást. Ez azért érdekes kombináció, mivel az MMC csupán a daganat szöveteire, míg a maitake az immunrendszerre hat.