Vörös alga (Lithothamnium)

Az algakutatást még a NASA kezdte el, hogy az űrhajósok minél töményebb koncentrátumban jussanak megfelelő táplálékhoz az űrben. 1kg alga 100.000 liter tengervíz hatóanyagát tartalmazza, vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, aminosavak formájában, magasabb koncentrációban jódot, amely serkenti az anyagcserét, és támogatja ez által a súlycsökkenést. Nyugat-Európa magas ásványtartalmú, kristálytiszta vizeiben honos.

Összetételének 34 %-át tiszta, természetes, szerves kalcium képzi (1kg algában 33 dkg kalcium), mely testünk számára a legfontosabb ásvány. A vörös alga mintegy 70-féle olyan természetes eredetű komponenst tartalmaz, amik a benne, nagyobb mennyiségben megtalálható kalcium hatását segítik, kiegészítik.

Kutatások igazolják, hogy a Lithothamnium alga természetes kalciuma, fontos szerepet játszik a szervezet lúgosításában. A kalcium egyik legfontosabb biológiai feladata a szervezet gyengén lúgos kémhatásának fenntartása. A kalcium nélkülözhetetlen csontjaink, fogaink, körmeink és hajunk újraképződéséhez. Kalciumra van szükség a kellő véralvadáshoz, a szívizmok megfelelő összehúzódásához, az inzulin kiválasztásához.

A kalcium hiány oka a magas vérnyomás, és a csontritkulás. A Lithothamnium alga folyamatos fogyasztásával megelőzhetjük a hiánytüneteket és az ezekből eredő megbetegedéseket. Tudományos kutatások igazolják, hogy a Lithothamnium természetes kalciuma - a vegyileg előállítottal szemben - 90%-ban képes felszívódni, sőt ennek hatékonysága bizonyos százalékban Spirulina hozzáadásával még tovább fokozható.

Így válik a Lithothamnium csontjaink és fogaink leghatékonyabb kalciumforrásává, és kiváló megoldássá a csontritkulás megelőzésére. Ez a mikroalga legmagasabb asztaxantin tartalmáról nevezetes. Az asztaxantin antioxidáns orvosi körökben jól ismert legerősebb sejtvédelmező hatásáról. Egyedülálló tulajdonságok: rendkívül hatékony védelmet nyújt a szabadgyökök ellen, nem "prooxidatív", és ezáltal egyedülálló módon mellékhatás-mentes! (a többi ismert antioxidánsról - C, E vitamin, béta-karotin - ez nem mondható el.)

Még az agynak és a szemekben is antioxidáns és gyulladáscsökkentő védelmet biztosít! Az asztaxantin (asthaxantin) az egyetlen antioxidáns, amely képes átjutni a vér-agy gáton - azaz nyaktól fölfelé is kifejti pozitív hatását! Tudományos kutatások igazolják, hogy a Lithothamnium alga természetes kalciuma – a vegyileg előállítottal szemben – magasabb arányban képes beépülni, sőt ennek hatékonysága Spirulina alga hozzáadásával még tovább fokozódik.

Így a Lithotamnium alga csontjaink és fogaink leghatékonyabb kalciumforrása lehet. Az emberi szervezet valamennyi sejtje funkciójának a megőrzéséhez ásványi anyagokat igényel. A csontok, ízületek egészséges működéséhez, a sejteket tápláló vér komponenseinek biztosításához az ásványi eredetű anyagok elengedhetetlenül szükségesek.

Az ásványi anyagok és vitaminok együttes jelenléte kell ahhoz, hogy az enzimek és ko-enzimek el tudják látni feladatukat. Álljon rendelkezésre bármennyi vitamin a szervezetben, ásványi anyagok hiányában az enzimek működésképtelenek. Az emberi szervezetben és táplálkozásban kulcsszerepet játszó ásványi anyagok két csoportra oszthatók: makroelemekre és mikroelemekre, attól függően, hogy mekkora mennyiség elfogyasztása szükséges naponta belőlük.

A makroelemek közé tartozik többek között a kalcium és a magnézium, a mikroelemek közé sorolható a bór, króm, réz, cink, vas, mangán, jód, szelén és a szilícium. Nem elegendő azonban, hogy az ásványi anyagok bejutnak a szervezetbe, azoknak fel is kell szívódniuk a bélhámon keresztül, és számos akadályon át el kell jutniuk a hatás helyére, be kell épülniük az egyes sejtekbe, azaz biológiailag hasznosulniuk kell.

A szervezetbe való bejutás módja és a szervezetbe juttatott ásványi anyag formája hatással van annak biológiai hasznosulására: például, bár számos forrásból juthat az ember kalciumhoz, az egyes kalciumforrások más-más hányada fog felszívódni és hatni. Számos kutatás és fejlesztés irányul arra, hogy jól felszívódó, hatásos készítmények kerüljenek forgalomba.