Köszönjük vásárlóink bizalmát! 310 000-nél több elégedett vásárló! több mint 12 éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház

Tönkölybúza csíra (Triticum spelta)

A csírák fogyasztásának egészségre gyakorolt hatása egyedülálló a növényvilágban. Ezek az apró kis hajtások ugyanis a kifejlett növény eszenciáját tartalmazzák, bennük van mindaz az életerő és tápanyag, ami a magból származik, és amelyre a csírából fejlődő növénynek egész életében szüksége van. Ezekre a vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre, ballasztanyagokra, enzimekre, növekedési hormonokra, illóolajokra különösen a téli hónapokban van szüksége a szervezetnek, hogy meg tudja őrizni egészségét.

A csírákban lévő anyagok, az A-, B-komplex-, C-, D-, E-, G-, H-, K-, U-vitaminok, kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium, szelén és jód mind természetes, azaz a szervezet számára legkönnyebben hasznosítható formában vannak jelen. Ennek köszönhetően kis adag csírával is nagy tápértéket vihetünk szervezetünkbe.

A hajtásokban lévő enzimek komplex katalizátorok, amelyek ellenőrzik a szervezet kémiai reakcióit. A magok enzimjei csírázáskor megszaporodnak, keményítőjük cukorrá alakul át, fehérjéjük aminosavakká, zsírjuk zsírsavakká bomlik. 2 órás csíráztatás után a magok C-vitamin-tartalma akár 27-szeresére, karotin tartalma 2000%-kal, B-vitamin-tartalma 50%-kal, E-vitamin-tartalma 120%-kal nőhet. Mindezt a csíra magba szívja, ennek köszönheti tápanyaggazdagságát.

A biocsírák jó salaktalanító hatása kitűnő segítség a szervezet regenerálódási folyamataiban. A csírák 25%-kal több kalóriát tartalmaznak, mint a hús, de nem hizlalnak, mert nincs bennük zsír, koleszterin, antibiotikum, hormon, és teljes egészében emészthetőek. Mivel "élő élelmiszerek", azonnali energiát adnak. A tönkölybúza csíra erősíti az idegrendszert. Az idegek egy különleges zsírpárnába, úgynevezett mielinhüvelybe vannak beágyazva, ami segíti az agyba jutó impulzusok továbbítását.

A tönkölybúza növényi zsírtartalma erősíti ezeket a zsírpárnákat és ezáltal az idegrendszert is. Tartalmaz: 17-20% fehérjét, ami a közönséges búzához képest hatszoros és aminosav-összetétele kiváló. A tönkölybúza tartalmaz esszenciális zsírsavakat, melyek jótékonyan hatnak az idegrendszerre, ásványi anyagokat: vas, magnézium, kalcium, kobalt, foszfor, szelén, vitaminokat (A, B és E). Szelén tartalma 7-8-szor magasabb, mint más gabonáké, amit azért fontos kiemelni, mert erős antioxidáns szerepet játszik a rákos megbetegedések megelőzésében.

Az egészen más keményítő- és fehérjeszerkezete miatt a lisztérzékenyek számára is ajánlott. Hatása: a tapasztalatok szerint serkenti a vérkeringést, fokozza a sejtek vér- és oxigénellátását, egészséges arányban táplálja és fejleszti az izmokat és optimálisan látja el a szervezet szükségleteit. Hatékony a candida fertőzés elleni küzdelemben. Erősíti az idegrendszert, jótékonyan hat a dohányzók pszichés és fizikai teljesítőképességére, regenerálódására.