Köszönjük vásárlóink bizalmát! 310 000-nél több elégedett vásárló! több mint 12 éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház

Eper (Fragaria, földi eper, szamóca)

Mindezek alapján már sejthetjük, hogy a földi eper és a szamóca egyazon gyümölcs, csak mindkét elnevezést használjuk rá. Ám valójában az eper az eperfa termése, eszerint ismert a fehér eper, a fekete eper. (Az angol strawberry tree jelentése szamócafa, viszont a strawberry jelentése már eper, az eperfa fordítása mulberry, de a kifejezés szamócafát is jelent.) A termesztett fajokat általában epernek, vagy földi epernek nevezik.

Kapcsolódó termékek

Az eperfajok gyümölcse csoportos termés, s ezt a termést is szokás epernek, illetve szamócának nevezni. az eper illetve a szamóca se nem gyümölcs, se nem zöldség. Ennek megértéséhez először tisztázzuk, hogy mi a gyümölcs és mi a zöldség. Gyümölcsnek nevezik a növény érett, az esetek többségében lédús, húsos magházát vagy magházait, és zöldségnek hívják a növény ehető részeit. Ebből adódóan a szamóca nem gyümölcs, viszont nem is zöldség.

Valójában a szamóca külső felszínén elhelyezkedő magok lennének a gyümölcsök. Hogy a dolog még bonyolultabb legyen, Franciaországban a szamócát zöldségnövényként kezelik, az Unió szerencsére a gyümölcsök között sorolja fel. Az apró aszmagtermések az elhúsosodott vacok (a virág kocsányának megvastagodott csúcsa) felszínén, vagy abba kissé besüllyedve találhatók. A sziromlevelek fehérek, számuk 5. A levelek hármasan összetettek. Lágyszárúak, gyakran szaporodnak vegetatív úton messze kúszó és legyökerező indák segítségével.

Mivel az eperfa (Morus) növénynemzetség fajainak (pl. a Morus alba - fehér eperfa és a Morus nigra - fekete eperfa) termését is epernek nevezik, ezért elterjedt az eperfajok (Fragaria spp.) termésére a megkülönböztető földi eperszóhasználat annak ellenére, hogy az eper szó ugor eredetű, s eredetileg a Fragaria-fajokra és terméseikre volt használatos. Az erdei szamóca gyümölcse nem csupán illatos, zamatos étek, hanem szinte minden része hasznos, gyógyhatású. A gyümölcs szalicilsav tartalmú, erről az aszpirinre (acetil szalicilát) asszociálhatunk.

Több növény is dicsekedhet szalicilsav tartalommal (Salix (fűzfa) -> szalicil), így a szamóca is. Éppen szalicilsav tartalma miatt javasolt epe és vesebántalmak, reuma és köszvény kezelésére. Továbbá gyümölcsében antioxidáns és tumorgátló vegyületek találhatók. C-vitamin tartalma magas, bioszintézisének módját kutatók vizsgálják. Napi 15 dkg szamóca bőségesen fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét. Amit már kevesebben tudnak róla, hogy a gyümölcs fogfehérítő hatású is. Csak hagyjuk a friss eperpépet öt percig a fogon. A műveletet nyugodtan megismételhetjük.

Ezek után azon se lepődjünk meg, hogy arcbőr fehérítő és ránctalanító hatású. Egy finom lyukú teaszűrőn préseljünk át néhány szem alaposan megmosott, megszárogatott epret, így kb. 1 púpozott kávéskanálnyi pépet kapunk. Ehhez keverhetünk 2 kávéskanál tejszínt száraz bőrre, ill 1 kávéskanál talkumot (baba hintőpor) zsíros bőrre. A pakolás tíz perc elteltével, langyos vízzel lemosandó. Külső hasznáról csak annyit említhetünk, hogy sokhelyütt a friss, zöld leveleket fájós fogra rakják és fájdalomcsillapítónak mondják.

Az eper több száz évvel ezelőtt nem ínyencségként, hanem gyógynövényként kezdte pályafutását, később dísznövénnyé avanzsált. Gyümölcsét csak a 14. századtól fogyasztják. A rómaiak az intenzív illata miatt fragransnak hívták. Napi 100 g eper elfogyasztása már fedezi egy felnőtt ember szükségletét. 100 g eper csupán 30 kalóriát tartalma, mivel 90%-a víz. Több benne a C-vitamin, mint a narancsban vagy a citromban.

Megállítja a fertőző mikroorganizmusok terjedését, vírusellenes. Ha nem adunk hozzá cukrot, nagyon jó szomjoltó. A könnyebb emésztés érdekében citromlevet adhatunk hozzá, mely még jobban fokozza az ízét. Az eper levele a megfelelő begyűjtés, tisztítás és szárítást követően vízhajtó és tisztító gyógynövény teaként fogyasztható.