Cékla: a vörös életerő

Rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, vörös vitamin bombának is nevezik: számos helyen és módon járul hozzá egészségünk megőrzéséhez tetőtől talpig. Erősíti az immunrendszert, segíti a máj működését, védhet a daganatos megbetegedésektől, javítja a keringést, csökkenti a vérnyomást. Méregtelenítő és vízhajtó hatású, stimulálja az idegrendszert és javítja az általános erőnlétet.

A cékla a Földközi-tenger medencéjében őshonos, hazánkban a XVII. század ótaismert. Manapság sokan savanyúságként, salátanövényként ismerik a sötétvörös, kerekded gyökeret, ám elődeink gyógyhatása miatt is kedvelték. Előnyös élettani tulajdonságait a modern kor is elismeri, a cékla étrend-kiegészítőkben, gyülmölcslé-készítményekben is egyre gyakrabban találkozunk vele.

Kiemelkedően nagy mennyiségben tartalmaz C-, A-, és B-vitaminokat, több értékes antioxidánst, és rendkívül gazdag ásványi anyagokban: vasat, szilíciumot, rezet, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, jódot, bórt, mangánt, ként, kobaltot, lítiumot, stronciumot találunk benne. Ezek révén pedig:

  • erősíti az immunrendszert;
  • támogatja a májműködést;
  • védhet a daganatos megbetegedésektől, és gátolhatja a rákos sejtek szaporodását;
  • vérképző hatású;
  • javítja a keringést;
  • csökkenti a vérnyomást;
  • vízhajtó és méregtelenítő;
  • stimulálja az idegrendszert;
  • javítja az erőnlétet.

A cékla rendszeres fogyasztása segíti az idegrendszert, egyes kutatási eredmények arra utalnak, hogy csökkentheti a demencia esélyét, így hozzájárulhat például az Alzheimer-kórmegelőzéséhez.

Kapcsolodó termékek