Cékla: vörös aranya testnek

A céklát nem véletlenül nevezik vörös vitaminbombának, beltartalma bőven feledteti még a natúr céklalé kissé furcsa ízét.

A cékla korábban "savanyúságként" volt ismert, ma egyre nagyobb teret hódít a konyhában és sokszor saját jogán kerül a tányérra. Nem is beszélve a felismerésről, hogy a céklalé milyen kiváló élettani hatásokkal bír, ezért mind több gyümölcslé-készítményben, étrend-kiegészítő keverékben található meg.

Nézzük, mit is tud ez a "vitaminbomba":

  • Főleg káliumban gazdag, de bőven találunk benne vasat, szilíciumot, rezet, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, jódot, bórt, mangánt, ként, kobaltot, lítiumot, stronciumot.
  • Kiemelkedően nagy mennyiségben tartalmaz C-, A-, és B-vitaminokat.
  • Magas arányban megtalálható benne több értékes antioxidáns.

A céklalé és az egyéb termékek akkor őrzik meg legteljesebben a gumó értékes hatóanyagait, ha kíméletes eljárással, lehetőleg főzés nélkül készülnek.

A cékla, mint gyógynövény számos területen alkalmazható, a teljesség igénye nélkül:

  • Antioxidáns hatása révén segít megelőzni a daganatos megbetegedések kialakulását. 
  • Egyes kutatások szerint gátolja a rákos sejtek szaporodását. 
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Jelentős vérképző.
  • Támogatja a máj működését.
  • Diétázóknak kifejezetten ajánlott: kalória- és szénhidráttartalma is alacsony. 
  • Javítja a keringést.
  • Stimulálja az idegrendszert.
  • Vízhajtó és méregtelenítő hatású.
  • Jó hatással van a magzat fejlődésére.