Céklát a májra!

A cékla kiváló immunerősítő, antioxidáns és méregtelenítő hatása miatt joggal tart igényt mindennapi életünkben. Kiváltképp télen.

A cékla vagy céklarépa a Földközi-tenger vidékéről származik, gyógyhatása régóta ismert. A kerekded gumók kiválóan elállnak, ezért télen is nagy mennyiségben hozzáférhető. Bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat, még olyan ritka nyomelemeket is, mint a rubídium és a cézium. C- és B-vitamin tartalma is kiemelkedő, főleg influenzaszezonban immunerősítőnek is ajánlott.

Erős antioxidáns hatása miatt gátolja a rákos sejtek szaporodását, fontos szerepe lehet daganatos betegségek kezelésében és megelőzésébe. Kevés kalóriát tartalmaz, így fogyókúra esetén is nyugodtan fogyasztható. Magas vastartalmának köszönhetően serkenti a vörösvérsejtek képződését, de alkalmazható magas vérnyomás, szív és érrendszeri problémák esetén. A cékla nagy előnye, hogy a szervezet nagyon jól képes hasznosítani a benne található jótékony vegyületeket.

Kiváló méregtelenítő és májtisztító serkenti a máj, az epehólyag, a vese és a lép működését. Fokozza a bélrendszer működését, a zsírok, nehézfémek, salakanyagok kihajtásával tisztítja az emésztőrendszert. Sokféle módon fogyaszthatjuk, de - mint a legtöbb növényi táplálék esetében - a cékla is nyersen fejti ki leginkább jótékony hatását: salátákban, vagy a levét kipréselve. A táplálék-kiegészítőként kapható különböző céklakészítményekben a kíméletes kezelésnek köszönhetően igyekeznek megőrizni a lehető legtöbb hatóanyagot.