Ettől véd a paradicsom!

A likopin erős antioxidáns hatása mellett véd a szív- és érrendszeri megbetegedésektől is - leggazdagabb természetes forrása pedig a paradicsom.

Bátran kijelenthetjük, hogy a paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldség Magyarországon. Mindennapi étkeink része a pörkölttől a pizzán keresztül a salátákig, de még a hagymás zsíros deszka mellé is szívesen szelünk belőle. Már ha egyáltalán zöldség, és nem gyümölcs... A kérdést "egzakt módon" megválaszolni nem lehet, tekintve, hogy a tudomány nem különböztet meg zöldséget és gyümölcsöt. Számára termések léteznek, ezeken belül állít fel különböző kategóriákat.

Bőven foglalkozik viszont a paradicsom jótékony élettani hatásaival, itt és most ez a lényeg. Kiváló C- B1- és B2 vitaminforrás, az ásványi anyagok közül pedig káliumból tartalmaz sokat. A varázsszó viszont a paradicsom esetében a likopin. Egy karotinszármazékról van szó, antioxidáns hatású vegyületről, ami ugyan a görögdinnyében és a sárgabarackban, sütőtökben is megtalálható, a legnagyobb mennyiségben - és egész évben hozzáférhetően - azonban a paradicsom tartalmazza.

Ez a vegyület szerepet játszhat a daganatos megbetegedések, főleg a gyomrot, a szájüreget, a bélrendszert érintő daganatok, illetve a prosztatarák megelőzésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében. Emellett erősíti az immunrendszert, és a szervezet zsíranyagcseréjét is szabályozza.

A likopint pedig a piros, napfényen érlelt paradicsomban keressük, az üvegházi, netán sárgásan boltba kerülő "példányokban" igen kevés van. A paradicsom likopintartalma ráadásul ellentétben sok más vegyülettel, nem csökken a feldolgozás folyamán. Sőt, a sűrítettt paradicsom vagy a természetes alapanyagokat tartalmazó ketchupok arányaiban több likopint tartalmaznak, mint maga a "bogyó". Vagy gyümölcs, zöldség...