Ezért érdemes sok epret enni

Az eper valódi szupergyümölcs, védi a szív- és érrendszert, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, védi a szemet és a bőrt, hozzájárul a fogyáshoz.

A klímánkon legkorábban érő gyümölcs a földi eper, vagy még pontosabban a szamóca, az eper ugyanis az eperfa termése. Nevezik az ízek királynőjének is, és minden bizonnyal valóban az egyik legkedveltebb csemegénkről van szó. Jelenleg a piacon még együtt van jelen melegebb országok importja és a hazai üvegházi termés, de rövidesen érkezik a szezon csúcsa, a magyar szabadföldi eper.

A mosolygósan piros gyümölcs rendkívüli tavaszkezdő, igazi vitaminbomba, segít feltöltődni a hosszú tél után. Többféle B-vitamint, K-, E-, és A-vitamint tartalmaz, emellett vasat, káliumot, mangánt és még vagy féltucatnyi ásványi anyagot találunk benne. Ha ehhez hozzávesszük magas antioxidáns-tartalmát, az eper valódi „szupergyümölcs”:

  • erősíti az immunrendszert;
  • segít megelőzni a szabadgyökök káros hatásait;
  • segíti a vérképzést;
  • hozzájárul a vércukorszint normalizálásához, és megelőzi a cukorszint hirtelen megugrását;
  • gyulladáscsökkentő hatású, krónikus gyulladások ellen is beválhat;
  • csökkenti a koleszterin szintjét;
  • segít megelőzni az érfalak károsodását;
  • erősíti a szemet;
  • hátráltatja a ráncok kialakulását;
  • rostokban gazdag;
  • támogatja a fogyást.

Folsavtartalma miatt az eper kifejezetten ajánlott kismamáknak, ez a vegyület – B9-vitamin – ugyanis a várandósság korai szakaszában nagyon fontos: segíti a magzat agyának és gerincvelőjének kifejlődését. Gyerekeknek azonban csak kellő óvatossággal szabad a szamócát bevezetni, mert súlyos allergiás reakciókat válthat ki.