Itt kezdődik az immunerősítés

A C-vitamin a betegségek elleni harc adu ásza, jolly jokere: ha összefog az ember immunrendszerével, bacilus víruson nem marad. Testünk minden egyes sejtje a természetes módon és a környezeti ártalmaknak is köszönhetően keletkező szabadgyökök támadásainak van kitéve. Ezek szabad elektronjuk révén hozzákapcsolódnak a sejthez, amit súlyosan roncsolhatnak.

Számtalan betegség kialakulásában játszanak szerepet a rák különböző formáitól nőgyógyászati problémákon át a májbetegségekig. A szabad gyököket antioxidánsok képesek hatástalanítani, és az a jó, ha egyensúlyban vannak. Csakhogy a civilizációs hatások és önpusztító életmódunk a szabadgyökök túlerejét okozzák.

Segíti a behatolók felderítését és elpusztítását

Az antioxidánsok tehát immunrendszerünk legfőbb segítői, és közülük is kiemelkedik a C-vitamin. http://www.egeszsegplazabudapest.hu/magazin/ne-c-vitaminnal-lakjon-jol Vízben oldódó antioxidánsról lévén szó, ez a vitamin látja el a vér védelmét, a kórokozók fizikai elpusztításáért felelős fehérvérsejtek a C-vitamin molekuláival karöltve indulnak csatába. De nemcsak támogatja, hanem serkenti is az védelmi rendszer működését.

Egyrészt növeli az immunrendszer által termelt immunglobulinok koncentrációját a vérben. Ezek olyan fehérjemolekulák, amelyek felismerik a szervezetbe került vírusokat és baktériumokat. Magyarán behatolókat keresve őrjáratoznak a testünkben. Másrészt emeli az immunserkentő anyagok szintjét a szövetekben, növeli a fehérvérsejtek számát és ösztönzi tevékenységüket.

Vitaminkúra

Harmadrészt pedig a C-vitamin közvetlenül is képes elpusztítani egyes vírusokat és baktériumokat, és sikerrel enyhíti a nátha, influenza tüneteit. Nem kérdés hát, hogy főleg az októbertől áprilisig tartó influenzaszezonban a C-vitamin az ember egyik legjobb barátja. Hamar kiürül a szervezetből, általános napi adagja felnőtteknek 90 milligramm, ami a kórokozók elleni küzdelem jegyében vagy betegség esetén kúraszerűen akár a többszörösére emelhető.

Bár a vélemények megoszlanak, a vegyületet izoláló Szent-Györgyi Albert például Szent-Györgyi naponta 1000 milligrammot szedett, ha pedig beteg volt, ennek 8-9-szeresét juttatta a szervezetébe. Túladagolása inkább felesleges, mint káros, ezért egy-egy immunerősítő kúra alkalmával külön is szedhető a kívánt mennyiség elérése érdekében, de a télen is hozzáférhető alapvető zöldségekben-gyümölcsökben is megtalálható. Egy közepes zöldpaprika 105, egy narancs 75, egy kisebb paradicsom 12,5, egy közepes alma 7,5 mg-ot tartalmaz.