Lerántjuk a leplet a csokiról

Kevesen vannak, akik nem mondhatják el Gombóc Artúrral, hogy minden jöhet: kerek csokoládé, lyukas csokoládé. De mi az igazság? Tényleg jöhet?

Káros, vagy egészséges? Mennyire hizlal? Keveset vagy sokat? Nagyjából ezekkel a dilemmákkal küzd mindenki, amikor csokoládéról van szó. A válasz pedig nehéz. Szinte naponta jelennek meg kutatási eredmények, majd azok cáfolatai, és nyilván sokan meg vannak győződve az ilyen vagy olyan lobbik befolyásáról is. Már csak azért sem egyszerű a-t vagy b-t mondani, mert egy élettanilag nagyon is előnyös hatásokkal bíró alapanyagból válik az ipar keze alatt egy megkérdőjelezhető végeredmény. És valahol itt a válasz az egész problémára.

Az alapanyag a kakaó, aminek élénkítő, kedélyjavító hatását már a XIX. században felismerték, ezért is került a patikák polcaira. A modern tudomány már azt is bebizonyította: a kakaóban található flavonoidok és polifenolok kiváló antioxidáns tulajdonságokkal bírnak, emellett növelik a nyugalom és elégedettség érzését. Enyhe vérnyomáscsökkentő hatása van, véd a szívinfarktustól, segít megelőzni a daganatos megbetegedéseket, foszfor, kálium, magnézium, réz, kálium, valamint D-, E- és B-vitaminokban gazdag.

A csokoládékészítés során a kakaóhoz cukrot és számtalan adalékanyagot kevernek, amelyek „mellékhatásként” csökkentik ezen értékes anyagok mennyiségét és felszívódását. A hozzáadott cukor és zsír hizlal, ráadásul a fogakat is károsítja. Egy átlagos, száz grammos tejcsokoládé 50 százalékos cukor- és 35 százalékos zsírtartalmával semmiképp nem nevezhető egészségünk őrének, sőt… Cukorbetegeknek, magas vérnyomással, érelmeszesedéssel küzdőknek, magas vérzsír szinttel bajlódóknak a csokoládé kifejezetten káros lehet.

Az étcsoki valamivel jobb választás a tejesnél – legalábbis ami élettani hatásait illeti – hiszen kevesebb cukrot és több kakaót tartalmaz. Energiatartalma viszont alig tér el a tejcsokoládékétól, és értékes hatóanyagai ugyanúgy sérülnek a gyártási folyamat során. Mi hát a megoldás? Ha csoki, akkor inkább a „keserű”, minél magasabb kakaótartalommal. Vagy a tiszta kakaó, ami rosttartalma miatt még testsúlycsökkentőnek sem utolsó.