Tucatnyi bajra gyógyír a tök

A sütőtök egy olcsó, finom, és kiváló élettani hatásokkal bíró "őszi-téli" csemege: jó megfázásra, segíti a tanulást, antioxidáns, széppé varázsolja a bőrt, jót tesz a szemnek, a beleknek, tisztít és fogyaszt.

Sötét, fázós, összebújós estéken a készülő sütőtök illata, majd édes íze önmagában is képes meghitt hangulatot teremteni. Sokaknak már csak ezért is hozzátartozik a téli hétvégékhez, ám azoknak is erősen ajánlott, akik nincsenek oda érte. Ugyanis nemcsak sütve használható fel: főzelékek, sütemények, lekvárok, levesek kiváló alapanyaga, de ivóléként is megállja a helyét. Utóbbit főleg olyan, élettanilag értékes összetevőkkel keverve, mint például a paradicsom, a sárgarépa.

Ami a sütőtök jótékony hatásait illeti, a lista meglehetősen hosszú, megyünk sorba. A benne lévő karotinoidok és magas C-vitamintartalma révén kiváló antioxidáns hatással bír, segít megkötni a többek között rákos megbetegedések kialakulásáért felelős szabadgyököket. A káliumnak köszönhetően vértisztító, méregtelenítő, segít megelőzni a székrekedést és tisztítja a beleket. Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúra esetén is alkalmazható, ami tisztítókúrák hasznos elemévé teszi a sütőtököt.

Szebbé varázsolja a bőrt, segít megelőzni a koszorúér- és szívproblémákat, serkenti a máj működését. Tiamint tartalmaz, amely javítja a hangulatot és serkenti az emlékezetet, vagyis téli vizsgaidőszakban diákok számára kifejezetten hasznos. A béta-karotin és a luteinnek nevezett karotinoid segít a látás élességének megőrzésében, és több szembetegség, mint például a szürkehályog kialakulását is segít megelőzni. Utóbbit, azaz a luteint szervezetünk nem képes maga előállítani, így fontos, hogy a táplálékkal - például sütőtökkel - biztisítsuk jelenlétét szervezetünkben.

Gyulladásos megbetegedések esetén is sikerrel alkalmazható, hatékonysága kiemelkedő megfázásos betegségek során. Alkalmazható emellett különböző tüdőkárosodásokra, tüdőgyulladásra, de enyhíti az allergia kellemetlen tüneteit is. Érdemes tehát körülnézni, és megtalálni a sütőtök azon "formáját", amit nemcsak előnyös élettani hatása miatt, hanem élvezeti értékét tekintve is szívesen fogyasztunk.