Shiitake gomba (Lentinus edodes): serkentheti az idegrendszer és az immunrendszer működését.

Myco Crystal AHCC Forte shiitake kapszula 120db leírása

Enyhén fokhagyma ízű. Kiváló hatóanyagaival sok kísérletet végeztek. Világszerte ismert, a csiperke után ezt termesztenek legtöbbet. Közeli rokona, a rőt fagomba, nálunk is megterem, ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazza. Magyarországon napjainkban már több mint 20 tonna gombát termesztenek évente, azonban ennek csak töredéke kerül magas ára és ismeretlensége miatt a magyar piacokra, a többit exportálják.

Egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik. Számos összetett szénhidrátot, poliszacharidot mutattak ki belőle – köztük a legjelentősebb a lentinán –, amely gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását, és az immunrendszer erősítésével még daganatgátló hatással is rendelkezik. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a lentinán hatására egyrészt biológiailag aktív anyagok termelődnek, melyek ösztönzik a szervezet immunrendszerének működését, másrészt fokozzák a vérben levő falósejtek aktivitását. Ez a magyarázata a gomba allergia- és gyulladáscsökkentő hatásának is.

Ma már számos külföldi kórházban az orvosok a rákos daganatok kemoterápiás kezelésével egyidejűleg shiitake kivonatot is adagolnak a betegnek, hogy csökkentsék az erős vegyszerek egészséges szövetekre és az immunrendszerre gyakorolt káros mellékhatásait. A gomba rendszeres fogyasztása (eritadenintartalma miatt) jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét, így véd a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulása ellen, továbbá szerepet játszik az agyvérzés megelőzésében. Japánban a Tohoku Egyetemen megállapították, hogy a shiitake gomba fokozza az inzulintermelést, ezáltal csökkenti a vércukorszintet, tehát a gomba fogyasztását cukorbetegeknek is ajánlják. Ki kell még emelni a shiitake gomba (thioprolintartalma miatt) méregtelenítő hatását, ugyanis az élelmiszerek tartósítása során felhasznált, rákkeltő nitriteket megköti. A shiitake a makrobiotikus diétában is jelentős szerepet játszik, főleg a nyákoldó és a tejtermékek, állati eredetű zsírok fogyasztása miatti lerakódásokat tisztító hatásáról ismeretes.

Kutatások alapján igazolták: antivirális hatását A-típusú influenza, mumpsz, herpes, HIV, Epstein-Barr és hepatitis B vírusokkal szemben. Baktérium- és gombaellenes hatás. Immunstimuláns hatás. Közvetve tumorgátló és a daganatos betegek élettartamát meghosszabbító. Antioxidáns, májvédő és a máj gyulladásos folyamatait enyhítő. Vérnyomáscsökkentő. LDL-koleszterinszintet csökkentő és a HDL-koleszterinszintet növelő, az érelmeszesedés folyamatát lassító. A hatvanas években japán kutatók bebizonyították, hogy az 5%-nyi shii-take gombával kiegészített étrend 24-45%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint a trigliceridszintjét. Vércukorszint-csökkentő. Általános erősítő és élénkítő hatás.

AHCC: az AHCC (Active Hexose Correlated Compound), a kombinált aktív hexóz vegyület a shiitake (Lentinellus edodes) gombából és egyéb rizskorpán erjesztett gombákból, élesztő sejtfalból nyert kémiai anyag. Az életvitelből adódó megbetegedések kezelésére fejlesztették. Toshihiko Okamoto, a Tokyo Egyetem farmakológiai tagozatának professzora fejlesztette ki az Amino Up Chemical Co.-val közösen Sapporoban, Japánban.

Miért hatásosabb az AHCC? Természetes állapotukban a gyógy-gombák anyagai kevésé képesek felszívódni. Biológiailag aktív alkotóelemeik, a poliszacharidok túlontúl nagyok ahhoz, hogy könnyen átjussanak a gasztrointesztinális traktus miniatűr résein. Az acetilált alfa-glükán alacsony molekuláris tömege miatt könnyebben felszívódik a nagyobb molekuláris tömegű béta-glükánhoz képest. Az AHCC-ben unikálisan fellelhető acetilált alfa-glükán a gomba micélia termesztésekor keletkezik. A glükánok azok a poliszacharidok, amelyek immun-stimuláló hatással bírnak.

Az életvitelből adódó megbetegedések kezelésére fejlesztették: az AHCC-t eleinte a magas vérnyomás csökkentésére használták, majd a Tokyo Egyetemen a kutatók rájöttek, hogy az AHCC megnöveli a természetes killer sejtaktivitást a rákos betegek esetében, sőt, felerősíti a killer T-sejtek, vagyis T-limfociták és cytokinek (interferon, IL-12, TNF-alpha) hatását. Napjainkban az AHCC-t csak Japánban és Kínában több mint 700 klinikán és kórházban széles körben alkalmazzák a páciens immunrendszerének védelmére, kemoterápia vagy sugárkezelés mellett.

Az AHCC stimulálja a sejtek által közvetített immunitást: humán és laboratóriumi kísérletek alapján az AHCC-k megnövelik a természetes gyilkos (NK) sejtek, a dendritikus sejtek és a citokinek számát és aktivitását, így a szervezet hatékonyabban reagál a fertőzésekre és gátolja a daganatok fejlődését. Az eredményt az amerikai Nőgyógyász Onkológusok Társaságának a floridai Tampában megrendezett 45. éves konferenciáján tették közzé. Az AHCC stimulálja a sejtek által közvetített immunitást az által, hogy aktiválja a fehérvérsejteket, főleg a természetes killer sejteket és a makrofágokat, amik direkt támadják meg az abnormális sejteket, a vírus által megtámadott sejteket vagy a külső vírusos és bakteriális kórokozókat, amelyek a szervezetbe jutnak.

Alfa-glükánok és Béta-glükánok: az AHCC 40%-át poliszacharidok teszik ki. Ezek között béta-glükánok és acetilált alfa-glükánok is szerepelnek. A glükánok azok a poliszacharidok, amelyek immun-stimuláló hatással bírnak. Az acetilált alfa-glükán alacsony molekuláris tömege (5000 dalton körül) miatt könnyebben felszívódik a nagyobb molekuláris tömegű béta-glükánhoz (200 kDa) képest. A β-glükánok (Béta-glükánok) egy olyan β-D-glükóz-poliszacharidok egy csoportját alkotják, amelyek természetesen előfordulnak a gabonafélék, baktériumok és gombák sejtfalában, és a forrástól függően jelentősen eltérő fizikai-kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek. Általában a β-glükánok lineáris gerincet képeznek, 1–3 β-glikozid kötéssel, de a molekulatömeg, az oldhatóság, a viszkozitás, az elágazó szerkezet és a gélesedési tulajdonságok függvényében változnak, különféle élettani hatásokat okozva az állatokban. Napi legalább 3 g étrendi bevitel esetén a zabrost β-glükán csökkenti az LDL koleszterin szintjét a vérben, és így csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A β-glükánokat textúrázó szerekként használják különféle táplálék- és kozmetikai termékekben, valamint oldható rostkiegészítőkként, ám a sörfőzés során problematikusak lehetnek.

Alfa-glükán: antithrombotikus hatás. Csökkenti a vér viszkozitásást. Elősegíti az immunrendszer hatékonyságát.

Béta-glükán: korlátozza a koleszterin lerakódását. Elősegíti az immunrendszer hatékonyságát.

Összetevők: shiitake gomba (Lentinus edodes) kivonat, Flavin7 Bioflavonoid complex (vörös szőlő mag-héj szárítmány, cirok mag-héj szárítmány, feketeszeder mag-héj szárítmány, feketecseresznye héj szárítmány, feketeribizli mag-héj szárítmány, pirosribizli mag-héj szárítmány, szilva héj szárítmány, almahéj szárítmány), Élesztőkivonat (glükánok 30%), AHCC kivonat (glükánok 50%), kapszula borítása: zselatin, színezék: titán-dioxid.Minden kapszula széthúzható és a benne található hatóanyag anélkül is elfogyasztható!

Felhasználási javaslat: 3x1 kapszula/nap, valamint igény és szükség szerint 3x2 kapszula/nap.

A shiitake hatóanyagai

A shiitake (Lentinula edodes) gomba a természet egyik legkiemelkedőbb táplálékforrása, mely nemcsak ízletes, de számos egészségügyi előnnyel is bír.

A shiitake gomba különösen népszerű Ázsiában, különösen Japánban és Kínában, ahol évezredek óta használják a hagyományos gyógyászatban és a kulináris kultúrában egyaránt. A shiitake gombának számos hatóanyaga van, amelyek hozzájárulnak jótékony hatásaihoz, és ezeknek az anyagoknak a megértése segíthet megvilágítani, hogy miért érdemes beépíteni ezt a gombát a mindennapi étrendbe.

Poliszacharidok

A shiitake gomba egyik legfontosabb hatóanyaga a poliszacharidok, különösen a lentinán. A lentinán egy β-glükán, amely kimagasló immunmoduláló hatással bír. Számos kutatás kimutatta, hogy a lentinán segíthet a leukociták aktivitásának fokozásában, ezáltal erősítve az immunrendszert és ellenállóbbá téve a szervezetet a fertőzésekkel és betegségekkel szemben. A lentinán ráadásul antitumor hatású is; klinikai vizsgálatokban megfigyelték, hogy a lentinán használata javította a daganatos betegek életminőségét és a kemoterápia mellékhatásait.

Vitaminok és ásványi anyagok

A shiitake gomba gazdag vitaminokban is, különösen D-vitaminban, B-vitaminokban, például riboflavinban (B2-vitamin), niacinban (B3-vitamin) és pantoténsavban (B5-vitamin). A D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában, mivel segíti a kalcium felszívódását. A B-vitaminok pedig nélkülözhetetlenek az anyagcsere folyamatokhoz, az energia előállításhoz és a sejtmegújuláshoz.

Ezen kívül a shiitake gomba jelentős mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz, mint például szelén, réz, és cink. A szelén antioxidáns tulajdonságokkal bír, melyek segítenek a sejtek védelmében a szabadgyökök káros hatásaival szemben. A réz elengedhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez, míg a cink hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Aminosavak

A shiitake gombának gazdag aminosav-profillal is rendelkezik. Az aminosavak alapvető elemei a fehérjéknek, és számos fiziológiai funkciót támogatnak a szervezetben. A shiitake gomba tartalmazza a glutaminsavat, amely a központi idegrendszer fontos neurotranszmittere. Ezen kívül az esszenciális aminosavak, mint a lizin és a leucine, emelik a gomba tápláló értékét, és segítik az izomtömeg fenntartását.

Antioxidánsok

A shiitake gomba természetes antioxidánsokat is tartalmaz, mint például ergotionin és közel azonos szerek. Az antioxidánsok védik a sejteket a káros oxidatív stressz ellen, amely számos krónikus betegség, köztük a szív- és érrendszeri problémák, valamint a rák kialakulásához köthető. A shiitake gombában található antioxidánsok tehát fontos szerepet játszhatnak a betegségek megelőzésében és az általános egészségi állapot javításában.

Jótékony hatások és alkalmazás

A shiitake gomba jótékony hatásai széles spektrumot ölelnek fel. Az immunrendszer erősítése mellett segíthet a koleszterinszint csökkentésében, a vérnyomás szabályozásában, valamint a gyulladások csökkentésében is. Ismert, hogy a shiitake gomba segíthet a bélflóra egészségének javításában is, mivel prebiotikus hatással bír, amely serkenti a jótékony bélbaktériumok növekedését.

A shiitake gomba nemcsak a táplálkozásban játszik fontos szerepet, hanem a természetes gyógyászatban és a kozmetikai iparban is. Számos étrend-kiegészítő alapanyaga, amelyeket immunerősítőként és egészségjavítóként ajánlanak. Fontos megemlíteni, hogy a shiitake gomba allergiás reakciókat is kiválthat egyes embereknél, így mindig érdemes orvosi tanácsot kérni a használata előtt.

Összegzés

A shiitake gomba hatóanyagai változatosak és jótékonyak. A benne található poliszacharidok, vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak és antioxidánsok mind hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. Rendszeres fogyasztása segíthet az immunrendszer erősítésében, a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében, valamint a bélflóra egészségének fenntartásában. A shiitake gomba nemcsak tápláló, de ízletes alternatíva is a mindennapi étkezésekben, hiszen sokféleképpen felhasználható különféle ételekben.

Shiitake gomba - A természet csodája

A shiitake gomba egy különleges gombafajta, amely nemcsak ízletes, hanem számos egészségügyi előnyével is büszkélkedhet.

Az ázsiai konyhában régóta használt shiitake gomba tápanyagokban gazdag, és a hagyományos gyógyászatban is népszerű. Antioxidáns tartalmának köszönhetően segít a sejtek védelmében, és támogathatja a bélflóra egészségét is. A shiitake gomba fogyasztása hozzájárulhat a fáradtság csökkentéséhez és az energiaszint növeléséhez.
A shiitake gomba elkészítése rendkívül egyszerű: frissen vagy szárítva is használható. Salátákhoz, szendvicsekhez, levesekhez és főételekhez egyaránt remek választás. Fedezze fel a shiitake gomba sokszínűségét, és tapasztalja meg, milyen ízletes és tápláló ez a csodás gombafajta!

Ahcc kapszula - a gombák jótékony hatásai az immunrendszerre

Az Ahcc kapszula a természetes immunerősítők közé tartozik, amely a shiitake gombából készült speciális kivonatot tartalmaz. Segíthet a szervezet védekezőképességének növelésében.

Az Ahcc, az aktív hexóz összefüggő vegyület, kiemelkedő poliszacharid forrás, ami hozzájárul a sejtek egészségéhez és védelméhez. A kapszula szedése során a kutatások alapján javulhat az immunsejtek aktivitása, ami előnyös lehet a különböző kórokozókkal szembeni védekezésben. Továbbá, a gombakivonat jótékony hatással van a gyulladások csökkentésére is, így elősegítheti a szervezet regenerálódását.
Az Ahcc kapszula szedése különösen ajánlott stresszes időszakokban, amikor a szervezetnek fokozott védelemre van szüksége. Mivel természetes összetevőkből készült, a legtöbb ember számára biztonságos, így könnyen beilleszthető a mindennapi táplálkozásba.

Ahcc - Természetes védelem

Az AHCC egy természetes gombakivonat, amely a legmodernebb kutatások alapján az immunrendszer támogatására szolgál. Segít a test védelmi mechanizmusainak erősítésében.

A gombákból nyert AHCC különleges tulajdonságai miatt egyre népszerűbbé válik a táplálékkiegészítők között. Aktív összetevői serkentik a fehérvérsejtek termelődését és aktivitását, így hatékonyan hozzájárulnak a szervezet védelméhez a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Ezen kívül a kutatások szerint az AHCC rendszeres fogyasztása fokozhatja a méregtelenítési folyamatokat, és segíthet a gyulladások csökkentésében is.
A táplálékkiegészítő alkalmazása különösen ajánlott azoknak, akik gyakran tapasztalnak fáradtságot vagy legyengült immunrendszert. Az AHCC használatával a felhasználók általában javuló közérzetet és energikusabb életmódot tapasztalhatnak, segítve ezzel a mindennapi kihívások leküzdését.

Shiitake gomba kapszula - természetes egészségmegőrzés

A shiitake gomba kapszula egy természetes megoldás az egészség megőrzésére. Támogassa immunrendszerét és vitalitását! A shiitake gomba, amelyet évszázadok óta használnak a hagyományos orvoslásban, gazdag tápanyagokban és bioaktív vegyületekben. A kapszula formája kényelmes és egyszerű módszert kínál a mindennapi vitaminbevitelhez.

A shiitake gomba kapszula rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészséghez, miközben segít a fáradtság csökkentésében. Antioxidáns tartalma védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól, míg a benne található poliszacharidok erősítik az immunválaszt. Ezen kívül a kapszula segíthet a normál koleszterinszint fenntartásában is, így ideális választás mindazok számára, akik szeretnék megőrizni egészségüket.
A kapszula szedése egyszerű és gyors, így könnyedén beépíthető a napi rutinba. Természetes összetevői biztosítják, hogy a termék mentes a mesterséges adalékanyagoktól. Válassza a shiitake gomba kapszulát, és tapasztalja meg a természetes egészségmegőrzés előnyeit a mindennapokban!