Shiitake gomba (Lentinus edodes): serkentheti az idegrendszer és az immunrendszer működését.

120 db-os kapszula; Vita Cystal termék az immunrendszer erősítéséhez.

Enyhén fokhagyma ízű. Kiváló hatóanyagaival sok kísérletet végeztek. Világszerte ismert, a csiperke után ezt termesztenek legtöbbet. Közeli rokona, a rőt fagomba, nálunk is megterem, ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazza. Magyarországon napjainkban már több mint 20 tonna gombát termesztenek évente, azonban ennek csak töredéke kerül magas ára és ismeretlensége miatt a magyar piacokra, a többit exportálják.

Egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik. Számos összetett szénhidrátot, poliszacharidot mutattak ki belőle – köztük a legjelentősebb a lentinán –, amely gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását, és az immunrendszer erősítésével még daganatgátló hatással is rendelkezik. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a lentinán hatására egyrészt biológiailag aktív anyagok termelődnek, melyek ösztönzik a szervezet immunrendszerének működését, másrészt fokozzák a vérben levő falósejtek aktivitását. Ez a magyarázata a gomba allergia- és gyulladáscsökkentő hatásának is.

Ma már számos külföldi kórházban az orvosok a rákos daganatok kemoterápiás kezelésével egyidejűleg shiitake kivonatot is adagolnak a betegnek, hogy csökkentsék az erős vegyszerek egészséges szövetekre és az immunrendszerre gyakorolt káros mellékhatásait. A gomba rendszeres fogyasztása (eritadenintartalma miatt) jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét, így véd a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulása ellen, továbbá szerepet játszik az agyvérzés megelőzésében. Japánban a Tohoku Egyetemen megállapították, hogy a shiitake gomba fokozza az inzulintermelést, ezáltal csökkenti a vércukorszintet, tehát a gomba fogyasztását cukorbetegeknek is ajánlják. Ki kell még emelni a shiitake gomba (thioprolintartalma miatt) méregtelenítő hatását, ugyanis az élelmiszerek tartósítása során felhasznált, rákkeltő nitriteket megköti. A shiitake a makrobiotikus diétában is jelentős szerepet játszik, főleg a nyákoldó és a tejtermékek, állati eredetű zsírok fogyasztása miatti lerakódásokat tisztító hatásáról ismeretes.

Kutatások alapján igazolták: antivirális hatását A-típusú influenza, mumpsz, herpes, HIV, Epstein-Barr és hepatitis B vírusokkal szemben. Baktérium- és gombaellenes hatás. Immunstimuláns hatás. Közvetve tumorgátló és a daganatos betegek élettartamát meghosszabbító. Antioxidáns, májvédő és a máj gyulladásos folyamatait enyhítő. Vérnyomáscsökkentő. LDL-koleszterinszintet csökkentő és a HDL-koleszterinszintet növelő, az érelmeszesedés folyamatát lassító. A hatvanas években japán kutatók bebizonyították, hogy az 5%-nyi shii-take gombával kiegészített étrend 24-45%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint a trigliceridszintjét. Vércukorszint-csökkentő. Általános erősítő és élénkítő hatás.

AHCC: az AHCC (Active Hexose Correlated Compound), a kombinált aktív hexóz vegyület a shiitake (Lentinellus edodes) gombából és egyéb rizskorpán erjesztett gombákból, élesztő sejtfalból nyert kémiai anyag. Az életvitelből adódó megbetegedések kezelésére fejlesztették. Toshihiko Okamoto, a Tokyo Egyetem farmakológiai tagozatának professzora fejlesztette ki az Amino Up Chemical Co.-val közösen Sapporoban, Japánban.

Miért hatásosabb az AHCC? Természetes állapotukban a gyógy-gombák anyagai kevésé képesek felszívódni. Biológiailag aktív alkotóelemeik, a poliszacharidok túlontúl nagyok ahhoz, hogy könnyen átjussanak a gasztrointesztinális traktus miniatűr résein. Az acetilált alfa-glükán alacsony molekuláris tömege miatt könnyebben felszívódik a nagyobb molekuláris tömegű béta-glükánhoz képest. Az AHCC-ben unikálisan fellelhető acetilált alfa-glükán a gomba micélia termesztésekor keletkezik. A glükánok azok a poliszacharidok, amelyek immun-stimuláló hatással bírnak.

Az életvitelből adódó megbetegedések kezelésére fejlesztették: az AHCC-t eleinte a magas vérnyomás csökkentésére használták, majd a Tokyo Egyetemen a kutatók rájöttek, hogy az AHCC megnöveli a természetes killer sejtaktivitást a rákos betegek esetében, sőt, felerősíti a killer T-sejtek, vagyis T-limfociták és cytokinek (interferon, IL-12, TNF-alpha) hatását. Napjainkban az AHCC-t csak Japánban és Kínában több mint 700 klinikán és kórházban széles körben alkalmazzák a páciens immunrendszerének védelmére, kemoterápia vagy sugárkezelés mellett.

Az AHCC stimulálja a sejtek által közvetített immunitást: humán és laboratóriumi kísérletek alapján az AHCC-k megnövelik a természetes gyilkos (NK) sejtek, a dendritikus sejtek és a citokinek számát és aktivitását, így a szervezet hatékonyabban reagál a fertőzésekre és gátolja a daganatok fejlődését. Az eredményt az amerikai Nőgyógyász Onkológusok Társaságának a floridai Tampában megrendezett 45. éves konferenciáján tették közzé. Az AHCC stimulálja a sejtek által közvetített immunitást az által, hogy aktiválja a fehérvérsejteket, főleg a természetes killer sejteket és a makrofágokat, amik direkt támadják meg az abnormális sejteket, a vírus által megtámadott sejteket vagy a külső vírusos és bakteriális kórokozókat, amelyek a szervezetbe jutnak.

Alfa-glükánok és Béta-glükánok: az AHCC 40%-át poliszacharidok teszik ki. Ezek között béta-glükánok és acetilált alfa-glükánok is szerepelnek. A glükánok azok a poliszacharidok, amelyek immun-stimuláló hatással bírnak. Az acetilált alfa-glükán alacsony molekuláris tömege (5000 dalton körül) miatt könnyebben felszívódik a nagyobb molekuláris tömegű béta-glükánhoz (200 kDa) képest. A β-glükánok (Béta-glükánok) egy olyan β-D-glükóz-poliszacharidok egy csoportját alkotják, amelyek természetesen előfordulnak a gabonafélék, baktériumok és gombák sejtfalában, és a forrástól függően jelentősen eltérő fizikai-kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek. Általában a β-glükánok lineáris gerincet képeznek, 1–3 β-glikozid kötéssel, de a molekulatömeg, az oldhatóság, a viszkozitás, az elágazó szerkezet és a gélesedési tulajdonságok függvényében változnak, különféle élettani hatásokat okozva az állatokban. Napi legalább 3 g étrendi bevitel esetén a zabrost β-glükán csökkenti az LDL koleszterin szintjét a vérben, és így csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A β-glükánokat textúrázó szerekként használják különféle táplálék- és kozmetikai termékekben, valamint oldható rostkiegészítőkként, ám a sörfőzés során problematikusak lehetnek.

Alfa-glükán: antithrombotikus hatás. Csökkenti a vér viszkozitásást. Elősegíti az immunrendszer hatékonyságát.

Béta-glükán: korlátozza a koleszterin lerakódását. Elősegíti az immunrendszer hatékonyságát.

Összetevők: shiitake gomba (Lentinus edodes) kivonat, Flavin7 Bioflavonoid complex (vörös szőlő mag-héj szárítmány, cirok mag-héj szárítmány, feketeszeder mag-héj szárítmány, feketecseresznye héj szárítmány, feketeribizli mag-héj szárítmány, pirosribizli mag-héj szárítmány, szilva héj szárítmány, almahéj szárítmány), Élesztőkivonat (glükánok 30%), AHCC kivonat (glükánok 50%), kapszula borítása: zselatin, színezék: titán-dioxid.Minden kapszula széthúzható és a benne található hatóanyag anélkül is elfogyasztható!

Felhasználási javaslat: 3x1 kapszula/nap, valamint igény és szükség szerint 3x2 kapszula/nap.

Vita Crystal termékek »
Myco Crystal termékek »