Talán a létező leghatékonyabb gyógynövény! A kurkuma jelentős előnyöket kínál a test és az agy számára - tradicionális ájurvédikus gyógynövény.

Biomenü bio őrölt kurkuma 60g leírása

Az Indiából származó kurkuma hagyományosan az ayurvédikus gyógyászatban, az egészséget javító tulajdonságai miatt használt. A bio kurkumát Észak-Indiában termesztik, ahol a meleg, nedves éghajlat miatt jól érzi magát. A curcuma longa növény gyökereit és gyöktörzsét fogyasztjuk, amelyek a kurkuma jellegzetes élénk sárgás-narancssárga színét és erős borsos ízét adják. A kurkuma széles körben használatos a dél-ázsiai konyhában. Az organikus kurkuma por segítségével adhatunk ízt a curryknek és a leveseknek, a grillezett zöldségek ízletes fűszerezéséhez.

Erős antioxidáns, hatékony gyulladáscsökkentő, antibakteriális, antivirális (vírusölő), antimikrobás és immunstimuláló hatású. A megmosott szárakat megszárítják és megőrlik, az asztalra jellegzetes aromájú, sárga porként kerül. Bőrápoló szerként is kitűnő, mert szabályozza a a faggyúmirigyműködést, tisztítja a pórusokat, fokozza a kapilláris keringést és a kollagéntermelést.

Adagolás, javasolt felhasználás, tárolás: egy adag = 5 g, 1 adag naponta vagy ízesítésre ízlés szerint. Tárolás: Jól zártan, száraz, hűvös, fényvédett helyen.

Összetevők: 100% bio kurkuma (curcuma longa), 3-4% kurkumin tartalom.

Tápanyag-információ egységenként (100 g): Energia: 1272 kJ/304 kcal, zsír: 0,9 g -amelyből telített zsírsav: 0,3 g -amelyből egyszeresen telítetlen zsírsav: 0,4 g -amelyből többszörösen telítetlen zsírsav: 0,2 g, szénhidrát: 55,4 g -amelyből cukor: 3,6 g, rost: 19,5 g, fehérje (protein): 8,3 g, só: 0,1 g.

Kurkuma - Az egészség megőrzésének kulcsa

A kurkuma, mint gyógynövény és fűszer, már régóta elismert a természetgyógyászatban. Számos előnnyel jár, különösen az immunrendszer erősítése és a gyulladások csökkentése terén.

A kurkuma fő hatóanyaga, a kurkumin, számos kutatás tárgyát képezi, és bizonyítottan jótékony hatással van a szervezetre. Segíthet megelőzni a szívbetegségeket, javítani az emésztést és támogatni a bélflóra egészségét. Emellett a kurkuma antioxidáns hatása révén hozzájárul a sejtek védelméhez, így segíthet a korai öregedés megelőzésében is.
Beépíthetjük az étrendünkbe különböző formákban: por, kapszula vagy friss gyökér formájában. Érdemes naponta fogyasztani, hogy élvezhessük a kurkuma jótékony hatásait, és fenntarthassuk egészségünket!

Kurkuma: elképesztően sokoldalú gyógynövény

A kurkuma vagy indiai sáfrány egy fűszernövény, amelyet elsősorban Dél-Ázsiában termesztenek. Az élénksárga színű gyöktörzsét szárítják és őrlik porrá. Évezredek óta használnak fűszerként, festékanyagként és gyógyászati céllal.

Az elmúlt évtizedekben a kurkuma és fő hatóanyaga, a kurkumin, egyre nagyobb figyelmet kapott a tudományos és közegészségügyi közösségben is. Lássuk a legfontosabb felhasználási területeit és hatásait.

A kurkumin természetes formájában rosszul szívódik fel a bélrendszerből (alacsony biohasznosulás). Ennek javítására különböző megoldásokat alkalmaznak: fekete bors kivonatában található piperin jelentősen növeli a kurkumin felszívódását; liposzómás, foszfolipid-komplexes vagy nanoparticle-formulációk pedig szintén jobb biohasznosulást eredményeznek. Emiatt a termékek címkéjén gyakran szerepel piperinnel való kombináció vagy „megnövelt felszívódás” jelölés.

A kurkuma és a kurkumin általában biztonságosnak tekinthető élelmiszer-mennyiségben történő fogyasztás esetén. Kiegészítők formájában, nagy dózisokban azonban előfordulhatnak mellékhatások: gyomorpanaszok, hányinger, hasmenés, fejfájás. Véralvadásgátló gyógyszerekkel (pl. warfarin), antidiabetikumokkal és bizonyos gyomorsav-csökkentőkkel kölcsönhatásba léphet, illetve epekövesség vagy epeúti elzáródás esetén problémát okozhat. Terhesség és szoptatás alatt nagy dózisú kurkuma-kiegészítők alkalmazása nem ajánlott orvosi tanács nélkül.

Kurkuma fűszer - Az íz és egészség harmóniája

A kurkuma fűszer nemcsak az ízek harmóniáját, hanem az egészség megőrzését is szolgálja. A kurkuma rendszeres fogyasztása számos pozitív hatással bír, így érdemes beépíteni az étrendünkbe.

A kurkuma élénk sárga színével és földes, meleg ízével különleges élményt nyújt az ételeknek. Az indiai konyha szerves része, de a világ más tájain is egyre népszerűbb. A kurkuma jótékony hatásai közé tartozik a gyulladások csökkentése és az antioxidáns hatás, ami segíthet a különböző betegségek megelőzésében. Emellett a kurkuma támogatja az emésztőrendszert és az immunválaszt is.
Az ételek ízesítésén túl a kurkuma tea formájában is fogyasztható, ami különösen kedvelt a hűvösebb hónapokban. A kurkuma fűszer egy sokoldalú és tápláló kiegészítő, amely mindenki számára ajánlott, aki szeretne egészségesebben táplálkozni.