A ceyloni fahéj fő hatóanyaga a cinnamaldehid, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
Fűszerész őrölt ceyloni fahéj 20g leírása
Fűszerként hazánkban két féle fahéjjal találkozhatunk, az egyik a kínai fahéjfa (cinnamomum cassia, c. aromaticum) a másik a drágább, ceyloni fahéjfa (cinnamomum zeylanicum, cinnamomum verum) A két fából származó fűszerek tulajdonságai eltérnek egymástól: illatukban, kéregdarabok vastagságában, míg a ceyloni 0,2-0,8 mm vastagságú, addig a kínai 1-3 mm vastagságú. A kínai fahéjfa kérge 0,1-0,44% kumarint tartalmaz, a ceyloniban csak nyomokban fordul elő ez a vegyület. A kumarin olyan vegyület, mely hatással van a véralvadásra és a máj működésére. Európában több ország élelmiszerbiztonsági hivatala maximálta az egyes élelmiszerfajták kumarintartalmát. Napi 2 g 0,3%-os kumarintartalmú cinnamomi cassiae cortex fogyasztásával egy 60 kg-os ember éppen eléri a 0,1 mg/ttkg-os javasolt maximális bevitelt.
Fahéj - Az aromás fűszer
A fahéj az egyik legkedveltebb fűszer, amelyet sokféle ételben és italban felhasználhatunk. Az édes és fűszeres íze különleges élményt nyújt, és jótékony hatásokkal is bír.
A fahéjat a fahéjfa kérgéből nyerik, és két fő típusa létezik: a Ceylon és a Cassia. A Ceylon, más néven "igazi" fahéj, finomabb és aromásabb, míg a Cassia a gyakrabban elérhető és olcsóbb változat. A fűszer tökéletesen harmonizál a gyümölcsökkel, süteményekkel, valamint forró italokkal, például teával vagy forralt borral. Az őrölt fahéj könnyen használható, míg a fahéjrudakat főzéskor érdemes egészben alkalmazni.
A fahéj jótékony hatásai között szerepel a vércukorszint csökkentése és az antioxidáns hatás. Segíthet a gyulladások csökkentésében és az emésztés javításában is. A fahéj tehát nemcsak ízletes, hanem egészséges választás is, amelyet érdemes beépíteni a mindennapi étrendünkbe.
Fahéj fűszer
A fahéj fűszer egy gazdag ízű és illatú fűszer, amely különösen népszerű a sütés és főzés során. Különböző formában kapható, mint por vagy rudak. Érdemes kipróbálni!
A fahéj a fa kérgéből készül, és a világ különböző részein termesztik. A Ceylon és a Cassia fahéj a legelterjedtebb típusok. A Ceylon fahéj édesebb és lágyabb ízű, míg a Cassia fahéj intenzívebb aromát kínál. A fahéj kiválóan illik édes és sós ételekhez egyaránt, legyen szó almás sütikről vagy fűszeres húsételekről.
Egészségügyi előnyei is figyelemre méltóak. Antioxidánsokban gazdag, gyulladáscsökkentő hatású, és a vércukorszint szabályozásában is segíthet. A fahéj tehát nemcsak ízletes, hanem egészséges választás is, amelyet érdemes rendszeresen fogyasztani.




