Köszönjük vásárlóink bizalmát! 310 000-nél több elégedett vásárló! több mint 12 éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház

Napraforgócsíra (Helianthus annuus, szotyola, makuka)

Gyógyhatású tüdőbetegségek, torokkaparás, köhögés, hörghurut, veseproblémáknál, és lázcsillapító hatású. Magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, segíti a bélperisztaltikát, klorofilltartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez. Tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatása van. Jótékony hatással van a cukorbetegségre.

A-, C-, E-, D-, B-vitamint és az ásványi anyagok közül: foszfort, kalciumot, vasat, fluort, cinket, káliumot, jódot, magnéziumot, mangánt és rezet tartalmaz. A magas foszfor és kálcium tartalma fontos a csontoknak, fogaknak, szükséges a zsírok és szénhidrátok emésztéséhez, szövet és izomtónushoz.

Vastartalma a vörösvértestképzéshez, réztartalma a vas felhasználásához szükséges. Mindemellett jódot tartalmaz, amely a pajzsmirigyhormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez. Magnézium tartalma az izom-, agy-, tüdőszövetek működéséhez elengedhetetlenül lényeges. Az összes aminosavat tartalmazza, fehérjetartalma 30%, kiváló niacin (bőr vitamin) forrás.

Hatásait tekintve gyógyhatású tüdőbetegségek, torokkaparás, köhögés, hörghurut, veseproblémák esetén, illetve lázcsillapító hatású. Magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, támogatja a bélperisztaltikát.

Klorofilltartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez. Tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatása van és nem utolsó sorban, jótékony hatása megmutatkozhat a cukorbetegségnél.  magas foszfor és kalcium tartalma fontos a csontoknak, fogaknak, kell a zsírok és szénhidrátok emésztéséhez, szövet- és izomtónushoz, idegrendszerhez. 

Enyhén sós ízű zöldje salátának kiváló. Fogyaszthatjuk vegyes zöldsalátákban, szendvicsben, levesben. Leve zöldség italok, répalé fontos kiegészítője. Tehetjük kenyérre, joghurtba, vagy müzli mellé.

Hogyan készítsünk napraforgómag csírát?

Vásároljunk emberi fogyasztásra alkalmas natúr napraforgó magot, és éjszakára áztassuk vízbe őket. A leázott külső héjat a vízzel együtt öntsük le. A magot csíráztathatjuk tálcán, fedőben, tányéron, használjunk gézlapot, papírvattát.

Két nap csíráztatás után, amikor a gyököcskék már kiemelkednek, ültessük el. Tálcán egyengessünk el kertészeti tőzeg-kertiföld keverékét, amelyhez icipici mészkőport adunk, hogy a talaj ásványi anyag tartalmát növeljük. Szórjuk a felszínre a magvakat, gyengéden öntözzük bel, majd egy hasonló méretű tálcával takarjuk. Két nap elteltével takarjuk ki, állítsuk napra, öntözzük naponta, és a teljes procedúra kezdetétől számított nyolc nap elteltével vágjuk le a zöldet.

Ekkor a növénynek két levele van, de valódi levelei még nem fejlődtek. Vigyázzunk, hogy a növény ne fejlesszen újabb leveleket, mert azok íze már keserű.

Zöldsaláta mix napraforgó csírával:

1 bögre napraforgó zöld, 2 bögre csíkokra vágott spenót, fél fej apróra vágott lilahagyma, egy bögre szeletelt, nyers gomba, 1 bögre pirított szemlekocka. A hozzávalókat keverjük össze, és ízesítsük citromlével.