Köszönjük vásárlóink bizalmát! 310 000-nél több elégedett vásárló! több mint 12 éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház

Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus)

A gyapjas tintagomba fiatalon ehető gomba. Addig fogyasztható, amíg lemezei fehérek. Főzés során jellegzetes illata van, íze azonban kellemes, a fiatal példányok első osztályú csemegegombák. A népi gyógyászatból ismert viszont a gomba vércukorszint-csökkentő hatása. A hatást azóta állatkísérletekkel is igazolták: eredményesen csökkentette a II típusú diabéteszben szenvedő egerek vércukor - és triglicerid szintjét. A távol-keleti népi gyógyászatban a gyapjas tintagombát az emésztés és az aranyér gyógyítására régóta alkalmazzák.

Kínai kutatások szerint állatkísérletekben bizonyos rosszindulatú daganatok 90-100 %-os gátlását tapasztalták. Igen jelentős a vércukorszint-csökkentő hatása. Egyes adatok szerint a termesztett fajták gyengébb hatásúak. (Lelley 1999). Tapasztalatok szerint e faj vércukorszint-csökkentő hatása eléri az orvosi gyakorlatban használt szerek (antidiabetikumok) hatásfokát és a hatás tartósságát.

Több olyan gombásztársam van, akik cukorbetegségben szenvednek, és az általuk tapasztalt, mért adatok is kedvező hatást mutattak e gomba fogyasztása után. Az előbbiekben említett gyógyhatás csak úgy érvényesülhet, hogy rendszeresen fogyasztjuk ezt a gombát. Erre a célra napi 100-200 g friss gomba, vagy 10-20 g szárított, porított gomba elfogyasztása szükséges.

A porított gombát levesbe, joghurtba keverve fogyaszthatjuk. A friss gombát gyorsan megpárolva napi adagokra osztva gyorsfagyaszthatjuk is. Előfőzés után konzerválhatjuk is. Ezt a készítményt is folyamatosan fogyaszthatjuk a szükséges napi mennyiségekben. Persze a konzervet felbontása után már hűtőszekrényben kell tartani.

Készíthetünk vizes gombakivonatot is, ebből elégítve ki a napi szükségletet. Persze mindez nem helyettesítheti az orvosi kezelést. A leghelyesebb e kiegészítő kezelés összehangolása a kezelőorvossal. A gyapjas tintagomba, vagy más néven Petrencegomba természetes módon hozzájárul az anyagcsere folyamatok egészséges működéséhez.

1934 óta vizsgálják jótékony hatását diabéteszben. Képes csökkenteni a vércukorszintet és enyhítheti az érelmeszesedést és annak következményeit. Gátolhatják a cukorbetegség kialakulásának folyamatát, csökkenthetik a magas koleszterin és triglicerid szintet és hatékonyan erősíthetik az immunrendszert.

Kutatások alapján igazolták a vércukorszint stabilizáló hatását cukorbetegeknél, ezért Magyarországon is termesztik, mivel a cukorbetegség Magyarországon is az egyik elsőszámú népegészségügyi probléma, hiszen e betegségekből fakadó szövődmények (szívinfarktus, szélütés, sztrók, neuropátia, veseelégtelenség stb.) jelentősen megnövelik a halálozási arányokat.