Köszönjük vásárlóink bizalmát! 190 000-nél több elégedett vásárló! több mint 8 éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház

Hamvaskéreg gomba (Chaga, Inonotus obliquus)

A sörtésréteggombák családjába (Hymenochaetaceae) tartozó, parazita vagy szaprofita életet élő, fán lakó gomba, amely a fák egyik fontos szilárdító szövetét, a lignint bontja le, és ezzel annak a korhadását idézi elő. A megtámadott fákon először ököl nagyságú, gumószerű vagy emberfej nagyságot is elérő képződmények (ivartalan termőtestek) alakulnak ki, melyek rákos daganatokra hasonlítanak. Ezeknek a képleteknek a kifejlődése több évig is eltart, miközben átmérőjük egyre nagyobb lesz. A termékeny termőtesteket alig láthatjuk, mert rejtve alakulnak ki a fák kérge alatt és szinte csak a pórusos rétegből állnak. Legkedveltebb gazdanövényei a nyír és a kocsányos tölgy, de juhar-, bükk- és szilfákat is megtámad.

Kapcsolódó termékek

Az ivaros termőtestei bükkön, cseren, ritkábban más lombfákon a kéreg alatt vagy a fatestben, a külső évgyűrűk alatt fejlődnek ki, csaknem tisztán csövekből álló rozsdasárga bevonat formájában.

A gomba főként azokon a területeken igen gyakori, ahol kiterjedt nyírfaerdők vannak (Lengyelország, Oroszország, Szibéria és Baltikum). A chaga hagyományos alkalmazására vonatkozóan főként Oroszország és a Baltikum, illetve Lengyelország és Finnország területéről vannak adatok. Leggyakrabban a gomba ivartalan termőtestéből készítettek teát a különféle panaszok kezelésére. A gomba ismertebb és gyakoribb oroszországi népi alkalmazásai: általános erősítés, vértisztítás, sebfertőtlenítés és sebkezelés, rákos betegségek, tuberkulózis, bélférgesség, máj- és szívbántalmak, valamint gyomorfájdalom és gyomorfekély kezelése.

Különösen érdekes alkalmazásmódja az, hogy a belőle készített szappanos vízzel tartják tisztán a nők a külső nemi szerveket a menstruáció idején, és ugyancsak ezt használják az újszülöttek lemosására, mágikus (rituális) fürdők készítésére, valamint szappan helyettesítésére, amivel a kezet, lábat és az egész testet is lemossák. A szappant úgy készítik, hogy a chaga gombát addig égetik, amíg az vörös nem lesz, ezután meleg vízbe teszik, és mindaddig főzik, amíg darabokra szét nem esik, és a vizet feketére nem festi.

Az orvosok szerint a chaga gomba nem csodaszer, de enyhítheti a rákos megbetegedések olyan kísérő tüneteit, mint például az étvágytalanság és a fájdalom, és ezért 1955-ben engedélyezték a rák elleni használatát.

Lengyelországban tonikumnak, vértisztítónak és fájdalomcsillapítónak tartják számon és néhány évtizeddel ezelőtt beszámoltak a széles körben történő használatáról. Az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézete pedig Jonathan Hartwell tanulmányából 1960-ban kapott jelzést arra, hogy ezt a gombát Ausztráliában is rákos megbetegedések ellen használták. Fontosabb összetevői, hatóanyagai a lanoszterán típusú triterpének (pl. lanoszterol, inotodiol), cserzőanyagok, szerves savak, obliquol szteroid, alkaloidszerű vegyületek.

Gyógyhatások (farmakológiai- és klinikai vizsgálatok): egyes tumorok képződésének folyamatát lassító vagy gátló, vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő, étvágyjavító és fájdalomcsökkentő. Alkalmazási területek: különböző rákos megbetegedések kísérő tüneteinek mérséklésére, a legyengült szervezet felerősítésére. A Szibériai chaga gomba több mint 215 Phytonutriens-t (gyógyhatású növényi összetevőt) tartalmaz, beleértve 29 fajta polyszacharidot vagy beta glükóz kivonatot. A chaga, a többi gyógyhatású gombától eltérően, nagy mennyiségű Betulinic savat és SOD enzimet (Super Oxyde Dismutase) tartalmaz. A SOD egy nagyon erős antioxidáns enzim, amely kiváló hatással bír a szabadgyökök ellen.

A kutatások azt mutatják, hogy a SOD szervezetünk legfontosabb enzimje a szabad gyökök elleni harcban, a sejtek fiatalon tartásában és az egészség megőrzésében. A chaga sokkal több SOD enzimet tartalmaz, mint a C- és E-vitamin, a halolaj, aszalt szilva, árpa. 2000. és 2002-ben néhány orvosi és tudományos szaklap a chaga gomba pozitív hatásáról írt cikkekkel világszerte újra felhívta a figyelmet erre a ritka és értékes gombára, melyet a „Növények Királyának" is neveznek. Így lett a chaga a legértékesebb az összes orvosi célokra használt gomba közül, értékeiben és összetételében 12-szeresen erősebb bármely más gombától. Manapság 46 fajta rákellenes gyógyszerben és gyógyhatású készítményben használják, mint alap összetevőt.

Az utóbbi 40 évben több mint 1600 különböző kutatás bizonyította a gomba jótékony hatását az immun-, a hormonális- és központi idegrendszerre, így egyre több figyelmet kap, mint népgyógyászati szer, a rák és emésztési betegségek kezelésében. Az egyik legújabb tanulmány a Szöuli (Dél Korea) Nemzeti Egyetem kísérletei alapján készült, ahol a chaga gomba kivonat sejtek közötti kommunikációra kifejtett hatását tanulmányozták.

A patkányokon végzett kísérletek igazolták, hogy a chaga gomba kivonat képes helyes irányba visszaállítani a sejtek közötti kommunikációt. Antioxidáns értéke: az antioxidáns érték a táplálék vagy egy termék azon tulajdonsága, hogy le tudja állítani a szabadgyökök romboló hatását. A szabadgyökök olyan kóros molekulák, amelyek romboló hatással vannak a sejtekre, károsítják a sejtek működését.

Így alakulnak ki például a rák-, valamint a szív-és érrendszeri betegségek. Az antioxidáns hatással rendelkező termékek növelik az immunrendszer hatékonyságát a szabadgyökök elleni harcban. Lekötik a szabadgyököket és ezzel megszűntetik azok káros oxidációs folyamatait, megállítják az általuk elindított sejtrombolódást. Az antioxidáns értéket ORAC egységben fejezik ki, ami Oxigén Szabadgyök Felszívódási Kapacitás egységet jelent.

Az ORAC skálát a USDA állította fel, a bostoni TUFTS egyetem mérései alapján. Az ORAC érték megmutatja, hogy az elfogyasztott táplálék, vagy étrend-kiegészítő milyen mértékben képes lekötni a szabad gyököket, amelyek károsítják a szervezetet. A természetes étrend-kiegészítők és adalékok között, amelyeket a USDA tesztelt, a chagának van a legmagasabb ORAC értéke: 30 ml chaga gomba kivonatnak kb. 700.000.

06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
Sprinter vagy Posta futár
1-2 munkanap alatt
PickPack vagy PostaPont
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel 3 helyen
a rendelést követő napon
Fizetési lehetőségek
Bankkártya vagy készpénz