Köszönjük vásárlóink bizalmát! 150 000-nél több elégedett vásárló! több mint 7 éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház
06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel Budapesten 3 helyen
Bp. Retek utca; Kálvin tér; Móricz Zs. körtér
Pick Pack Pontos átvétel
1-4 nap alatt országszerte
21C immunity Máj méregtelenítés

Mandulagomba (Sun Agaric, Agaricus blazei Murill)

Az Agaricus Blazei Murill gyógygomba vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, probiotikus ballasztanyagok, esszenciális aminosavak és magas bioaktivitással rendelkező alkotórészek tárháza. Az Agaricus Blazei Murill gombakivonatok jelentős béta-glukán, poliszacharid és D-vitamin tartalma orvosilag, kutatóintézetek által bizonyított. Elsősorban a legyengült immunrendszer megerősítésében játszik jelentős szerepet. 

A mandulagomba kivonatról már régebben kimutatták klinikai kísérletben, hogy javítja a rákbetegségben szenvedők életminőségét, csökkentheti a kemoterápia mellékhatásait, erősíti az immunrendszert. 2007-ben Taiwanban, placebo kontrollált kettősvak, randomizált klinikai kísérletben bizonyították, hogy az mandulagomba kivonat jelentősen javítja az inzulin érzékenységet még súlyos állapotban lévő cukorbetegeknél is.

Fő összetevők: Polysaccharidák: lentinan 23,5 szer nagyobb mennyiség található benne, mint az átlagos gombákban. Japánban 1985 óta gyógyszerként használják a különböző tumoros megbetegedésekben és egyéb immunhiányos állapotokban. Szteroidok: 6 féle szteroidot tudtak kinyerni a gomba testéből. Lipidek és lektinek: a gombának tulajdonított hatások: - növeli az immunrendszer védekezőképességét - csökkenti a koleszterin szintet - jótékony hatással bír a szív érrendszerre - javítja a májműködést - csökkenti az inzulin rezisztenciát.

Lehetséges élettani hatások: csökkentik a túl magas triglicerid szintet, csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét. Növelik a „jó” koleszterin (HDL) szintjét. Segítik megelőzni az arterioszklerózist és a szívinfarktust. Jótékony hatással lehetnek a máj, vese, tüdő és szív metabolikus folyamataira. A gyógygomba gyógyító hatását laboratóriumi egereken vizsgálták a Tokiói Egyetem Orvostudományi részlegén, ebben a vizsgálatban többek között azt is megfigyelték, hogy az egerek 90 százalékánál eltűnt a rákos daganat. Igen érdekes és elgondolkodtató az a kísérleti eredmény is, melyben a Sarcoma 180-al fecskendezett egerek 99,4 százalékánál megállt a tumor növekedése a mandulagomba adagolása következtében.

In vivo kísérletben az mandulagomba gomba képes volt a T sejtek és a falósejtek aktivitásának stimulálására. In vivo állatkísérletben a gomba vizes kivonata orálisan adagolva eredményesnek bizonyult a Sarcoma 180 típusú tumor gátlásában. Egereken végzett kísérlet során bebizonyosodott, hogy az Ehrlich tumor esetén a gomba képes növelni a természetes ölősejtek és a lép sejtek lymphoproliferáló aktivitását. Állatkísérletekben csökkentette az áttétképződést és bizonyos tumorsejtekre toxikus hatást fejtett ki. A gomba az X-sugárzás káros hatásait képes volt csökkenteni egy állatkísérletben. Klinikai kísérletben a gomba képes volt a kemoterápia káros mellékhatásait csökkenteni, az életminőséget javítani és a természetes ölősejtek aktivitását növelni nőgyógyászati tumorokban szenvedők esetében.

Anyagcsere betegségek: eddig kevés klinikai adat jelent meg, bár egy 2008-as tanulmány szerint az mandulagomba gombatest kivonata csökkentette a koleszterin-és a vércukorszintet is. Egy Tajvanon végzett placebo kontrollált kettősvak klinikai kísérlet (2007) megállapította, hogy az A.blazei kivonata javítja az inzulin érzékenységet a gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél. Az utóbbi években egyre világosabbá vált, hogy egyes gyógygombák rákellenes hatásuk nem csak az immunrendszer modulálásával érik el, hanem az inzulin érzékenység növelésével is hozzájárulnak a kedvező eredményekhez.

Természetesen azoknál is, akik nem cukorbetegek. Ugyanis az inzulin érzékenység csökkenése elősegíti számos ráktípus kialakulását és a már megbetegedetteknél csökkentheti a túlélési esélyeket (pl. emlő, máj, prosztata, hasnyálmirigy, vastagbélrák).

Allergiás betegségek: a mandulagomba az erős immunrendszer moduláló hatással rendelkező gombák közé is sorolható.

Májbetegségek: Wang és munkatársai beszámoltak a mandulagomba kivonatának (2x20g napi adagban 3 hónapig) jótékony hatására a krónikus hepatitis B betegekre, akiknek csökkent a hasi puffadása, a fáradtságuk, a májtáji fájdalmuk, a máj- és a lépmegnagyobbodásuk.