Köszönjük vásárlóink bizalmát! 170 000-nél több elégedett vásárló! több mint 8 éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház

Árnika (Arnica)

A végálló fővirágzat alatt még 1-3 (ritkán 4-5) kisebb fészekvirágzat is kifejlődhet. Májustól augusztusig virágzik. Termése kaszat, sárgás bóbitával. A Kárpátokban kaszálókon, nedvesebb legelőkön, sziklás helyeken található, gyakoribb az Erdélyi Sziget-hegységben. Ritkuló félben van, ezért a vadon termő állományok védelemre szorulnak. Nehezen termeszthető. Helyette - éppen természetvédelmi okokból - több európai országban termesztik az észak-amerikai, dúsan elágazó, ezért sokkal több virágzatot fejlesztő Arnica chamissonis Less. nevű fajt, főleg a subsp. foliosa (Nutt.) Maguire alfajt.

Kapcsolódó termékek

Ennek termesztése közepesen savanyú talajokon - főleg hegyvidéken - közvetlen magvetéssel vagy palántázással egyaránt könnyen megoldható, csak a szárazabb időszakban igényel öntözést. Droghozama a nálunk vadon termő árnikáénál lényegesen nagyobb. A virágzatokat (Arnicae flos) a virágzás legelején gyűjtik (mert később szedve, a szárítás során szétesnek). 50 °C - on szárítják.

A száradási arány 6:1. Néha a gyökértörzseket is felhasználják. A szirmok sárga színű, a karotinoidok csoportjába tartozó, zsírban és részben szeszben is oldódó, valamint a flavonoidok csoportjából ismert, vízben és szeszben oldódó festékeket tartalmaznak. A virágzatokban találhatók még polifenolok, triterpénvázas alkoholok, szeszkviterpén laktonok és jelentéktelen mennyiségben timolt és timol - származékokat tartalmazó illóolaj. Vizes vagy szeszes kivonatait elsősorban külsőlegesen használják.

A szeszes kivonat készítéséhez 10 súlyrész szárított virágot kell áztatni egy napig tízszeres mennyiségű egészségügyi szeszben, majd másnap szűrni. borogatásra, zúzódások (contusio) kezelésére egy evőkanálnyi szeszes kivonatot tesznek egy liter vízhez. Száj-, és toroköblögető szer készítéséhez a kivonatból 5 - 10 cseppet tesznek egy pohár vízbe. Belsőleg ritkán rendelik, készítményei pontos adagolást igényelnek.

Több növényi termékből előállított gyári gyógyszerek összetételében szerepel. Hámképződést (epitelizációt) elősegítő, bőrújraképződést előmozdító hatása miatt testápoló szerek alkotórésze. Túlérzékenységi (allergiás) tüneteket válthat ki, ezeket a helenalin nevű, háromgyűrűs laktonalkoholoknak és észtereinek tulajdonítják.

A belsőleges adagolás során fellépő melléktünetek más jellegűek és főleg a gyógyszerkészítmények túladagolásakor léphetnek fel: szapora szívverés (tachycardia), szívtáji panaszok, légszomj.

06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
1-2 munkanap alatt
Pick Pack Pontos átvétel
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel 3 helyen
a rendelést követő napon
Fizetési lehetőségek
Bankkártya vagy készpénz