Köszönjük vásárlóink bizalmát! 180 000-nél több elégedett vásárló! több mint 9. éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház

Babér (Laurus nobilis, albertlevél, szagos levél, illatfa, bürbérfa)

A felül fényes, alul matt, bőrszerű, áttetszően pontozott, ép szélű, lándzsa alakú levelek illata jellemzően fűszeres, íze kesernyés. Illóolajat, csersavat és keserűanyagot tartalmaz. Régen a harcban kivívott dicsőség, hírnév, a győzelem, a halhatatlanság és a művészi nagyság jelképe volt; ágaiból font koszorúval jutalmazták az arra érdemeseket. Például a legjelesebb római költők aranyból készült „babérkoszorút” kaptak. A keresztény művészetben a győzelem jelképe. Az ókeresztény szarkofágokon a bűn és a halál fölötti győzelem jeleként legtöbbször a keresztet vagy a Krisztus-monogramot övezi. Az elhunyt arcképe körül vagy a huszonnégy vén feje fölött az örök élet jelképe.

Olykor az élet fájaként és a Paradicsomkertben ábrázolják. A szüzek és a vértanúk általános attribútuma. A magyar nyelvben még: a „babért érdemel”, és a „nem terem neki babér” szólásokban található meg. Lehetőleg a jellegzetesen aromás, szármentes, zöldes színű leveleket vegyük meg. Használják levesek, burgonya-, tojás-, bab-, halételek, paradicsomos étkek, főzelékek, szószok, mártások, kolbászáruk, sültek, aszpik és kocsonya készítéséhez, uborka, tök, zöldparadicsom és káposzta eltevésénél, halhúsok marinálásánál, sertés és marhahúsok párolásánál, savanyú ételeknél, vadhúspácokhoz és vadételekhez.

Mivel a levél erősen aromás, túladagolva kesernyés íze el is ronthatja ételeinket. A közhiedelemmel ellentétben nem csak a levele fűszer: termésének őrleményét fűszerkeverékekben hasznosítják, illetve mártásokat ízesítenek vele. Étvágyjavító, vizelethajtó; segíti az emésztést. A babér a legrégebben ismert és igen elterjedt fűszernövények közé tartozik. Hatóanyagai: A babérlevélnek kb 2%-a illóolaj, amely 49 különböző komponensből áll: leghatékonyabb vegyülete a cinede 35,7%, cineol 1,8%, eukaliptol2-8%-ban tartalmaz eugenolt, metil-eugenolt, linaloolt, pinéneket, alkaloidok, csersavak, keserű anyagok.

Forrázata nyugtató hatású, a fürdővízbe téve segít a relaxációban és az elalvásban, azaz kiváló stresszoldó hatása van. Galenus, római orvos szerint a babér különösen alkalmas az ízületi gyulladások kezelésére és a menstruáció előre hozatalára. A babérból készült esszenciákat, kivonatokat általában külsőleg, kenőcs formájában használják reumás panaszokra, rándulások és zúzódások gyógyítására. Csecsemőknél külsőleg alkalmazva csökkenti a hasfájást, ezen kívül antibakteriális hatású. Fertőzésgátló, olaja, elpusztítja a betegségeket okozó baktériumokat és gombákat.

Kisebb háztartási balesetek esetén (vágások, karcolások) a friss növényt külsőleg használhatjuk. Ízületi méregtelenítés: Öntsön 5 grammnyi babérlevélre 3 deci vizet, s gyenge lángon forralja 5 percig, hogy eltávozzanak belőle a vesét irritáló illó olajok. Ezután vegye le a tűzről és a babérlevéllel együtt öntse termoszba, majd hagyja állni 3 órát. Az így kapott főzetet fogyassza apró kortyokban három napon át. Egy hét múlva ismételje a kúrát.

Ülőfürdő: 1 liter levélből készült főzetet adunk a fürdővízhez, és 10-15 percet tartózkodunk benne, este lefekvés előtt érdemes alkalmazni nyugtató és altató hatás miatt. Ha babérbokor van a környezetünkben, akkor leveleit magunk is meg tudjuk szárítani. A szárról lecsipkedett leveleket papírtörlőre vagy rácsra terítjük, vagy vékony zsinegre fűzzük. Sosem napon, hanem szellős helyen szárítsuk: ha gyorsan szárad, friss zöld színét is megőrzi. Viszont jó tudni, hogy a babérleveleket nem lehet sokáig tárolni, leszedésük után egy éven belül fel kell használni azokat. Az elöregedett levelek elvesztik illatukat, megbarnulnak, és kesernyésebb lesz az ízük.

06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
Srinter vagy Posta futárral
1-2 munkanap alatt
PickPack vagy PostaPont
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel 3 helyen
a rendelést követő napon
Fizetési lehetőségek
Bankkártya vagy készpénz