Csukamáj (oleum jecoris aselli)

A halolaj igen kevés D- és A-vitamint tartalmaz, de a csukamáj olajban van DHA és EPA is. Azonban ha terápiás mennyiségű EPA-t és DHA-t akarnánk kinyerni a csukamáj olajból, akkor valószínűleg túllépnénk az ajánlott napi D- és A-vitamin mennyiségét. Omega-3 telítetlen zsírsavak szükségesek a prosztaglandinok és más élettani anyagok képződéséhez az emberi szervezetben. A prosztaglandinok hormonszerű anyagok, amelyek nagyon fontosak az ízületek épségének megtartásában.

Az EPA és DHA segít a vérnyomás szabályozásban, a vérzsírok egyensúlyának fenntartásában és a sejtmembrán állapotának megőrzésében. Az EPA szintén segíti még a véráramlást, a vérlemezkék normál működésével.

Az Omega-3 zsírsavak ezért segítenek megőrizni az egészséges szív és keringési rendszert. A DHA szükséges az agy és a látás fejlődéséhez és működéséhez. A csukamájolajban található összetevők segíthetnek a premenstruációs tünetek enyhítésében, a fogyókúrában vagy éppen a májműködés javításában. Az Omega zsírsavak megfelelő szintű bevitele, az olyan bőrproblémák esetén, mint a pikkelysömör ugyancsak fontos.

A csukamájolaj erősíti az immunrendszert, felerősíti a szervezetet, növeli az energiaszintet, csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyeit. Minden korosztálynak ajánlott a fogyasztása. Évi 2-3 csukamájolaj kúra elvégzésével jobb életminőséget, kiegyensúlyozottabb mindennapokat érhetünk el.

A csukamájolajat, mint a D-vitaminban gazdag, könnyen emészthető és gyorsan felszívódó zsírok egyikét, sikerrel alkalmazták angolkóros betegek kezelésére; különösen a tisztább, világosabb típusait, amelyek kevésbé halszagúak, émelygést és hasmenést nem okoztak, így a beteg gyorsabban hozzájuk szokott.

A csukamájolaj hatásosságát az angolkór gyógyításában csak 1918-ban bizonyították, 1919-ben a napfény gyógyító hatását is felismerték, 1922-ben pedig kimutatták, hogy nem a csukamájolaj A-vitamin tartalma, hanem egy addig nem ismert hatóanyag, a D-vitamin gyógyítja az angolkórt.

A csukamájolajban található összetevők segíthetnek a premenstruációs tünetek enyhítésében, a fogyókúrában vagy éppen a májműködés javításában. Az Omega zsírsavak megfelelő szintű bevitele, az olyan bőrproblémák esetén, mint a pikkelysömör ugyancsak fontos.

A csukamájolaj erősíti az immunrendszert, felerősíti a szervezetet, növeli az energiaszintet, csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyeit. Minden korosztálynak ajánlott a fogyasztása.

Évi 2-3 csukamájolaj kúra elvégzésével jobb életminőséget, kiegyensúlyozottabb mindennapokat érhetünk el.

Figyelem: A csukamájolaj csökkentheti a vérnyomást és növelheti a véralvadási időt!