Köszönjük vásárlóink bizalmát! 180 000-nél több elégedett vásárló! több mint 9. éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház

Fekete berkenye (Sorbus, arónia)

A fekete berkenye a gyümölcsök és bogyósok közül a legmagasabb P-vitamin tartalommal rendelkezik, mely csökkenti a vér koleszterinszintjét, fenntartja a véredények falainak elasztikusságát és azok normális áthatolhatóságát. Az aronia pektinanyagai méregtelenítik a rossz bélműködés eredményeképpen keletkező toxinokat, megkötik és eltávolítják a szervezetből a radioaktív stronciumot és kobaltot.

Antocianin és proantocianidin tartalma rendkívül magas (480-510 mg/100g), ezen kívül karotinoidokban gazdag, C vitamin tartalma pedig a feketeribizli után következik. Az antocianinok a gyümölcsökben, zöldségekben előforduló nagyon erős antioxidáns hatással bíró vegyületek, ezért a fekete berkenye hatékonyan képes védeni a szervezet különféle sejtjeit és szöveteit a szabadgyökök károsító hatása ellen.

Értágító hatása mellett a vérrög képződést is gátolja, segít a trombózis megelőzésében. Esszenciális zsírsav tartalma gátolja a bőr hámsejtjeinek korai öregedését. A fekete berkenyében lévő oxikumarinok segítik a normális véralvadást a P és K1 vitaminnal együtt. A fekete berkenye (aronia) a gyümölcsök és bogyósok közül a legmagasabb "P"-vitamintartalommal (rutin, citrin, heszperidin stb.) rendelkezik, mely csökkenti a vér koleszterinszintjét, fenntartja a véredények falainak elasztikusságát és azok normális áthatolhatóságát, megelőzve azok szklerozisát.

Az aronia pektinanyagai méregtelenítik a rossz bélműködés eredményeképpen keletkező toxinokat, megkötik és eltávolítják a szervezetből a radioaktív stronciumot és kobaltot, mindemellett nincsen negatív hatással az emberi szervezetre. A fekete berkenyében lévő oxikumarinok segítik a normális véralvadást a "P és K1" vitaminokkal együtt. Antocianin és proantocianidin tartalma rendkívül magas (480-510 mg/100g), ezen kívül karotinoidokban gazdag, C vitamin tartalma pedig a feketeribizli után következik.

Az antocianinok a gyümölcsökben, zöldségekben előforduló nagyon erős antioxidáns hatással bíró vegyületek, ezért a fekete berkenye hatékonyan képes védeni a szervezet különféle sejtjeit és szöveteit a szabadgyökök károsító hatása ellen. Értágító hatása mellett a vérrög képződést is gátolja, segít a trombózis megelőzésében. Esszenciális zsírsav tartalma gátolja a bőr hámsejtjeinek korai öregedését. Ezért fogyasztása előnyös erős vérzések esetén és besugárzással és antikoagulánsokkal történt gyógyítás után. Fogyasztása előnyös a magas vérnyomásos betegek számára a betegség mindhárom stádiumában.

Tartalmaz továbbá jelentős mennyiségű jódot, és van benne A, B2-, E-, K-, PP-vitamin, makro-mikroelemek: kalcium, vas, bór, réz, mangán, molibdén. A berkenye bizonyítottan megelőz minden panaszt és megbetegedést. A berkenyét sikeresen alkalmazták és dokumentálták a következők esetén: gyomorgyulladás elégtelen szekréciós funkcióval (anacid gastritis), bélbetegségek, máj- és epebetegségek, bőrbetegségek, allergiák, diabétesz mellitusz, gyermekbetegségek (skarlát, kanyaró), hipertónia és minden szív- és érrendszeri megbetegedés, véralvadás/vérrögök, húgyúti fertőzések, pajzsmirigy megbetegedés, kemoterápiával kezelt betegek kezelésére.

Az orosz népgyógyászatban az almaszedret gyógynövényként ismerik, sokoldalúan hasznosítják a háztartásban is, de főleg gyomor és bőrbetegségek, húgyúti fertőzések és magas vérnyomás ellenszereként használják. Az almaszedernek bizonyítottan nagy a jelentősége a gyógyászatban és különös táplálkozáspszichológiai tulajdonságai alapján megelőző és gyógyító hatása van a rákbetegségekre, továbbá gyulladáscsökkentő és diuretikus (fokozza a vizelet-kiválasztást).

Megállapították, hogy a berkenyebogyónak hasonlóan erős az antioxidáns hatása, mint azoké a kínai gyógynövényeké, amelyeket rák ellen használnak. A berkenyebogyó különösen gazdag P vitaminban (flavonoidok) és a nyomelemek közül vasban és jódban. A flavonoidok és fenolsavak meghatározó elemei a berkenyebogyó különlegesen magas antioxidáns potenciáljának. Tudományos tanulmányok bizonyítják a benne lévő antociánok és proantociánok az életerő fokozásában játszott és gyulladáscsökkentő szerepét.

A bogyók antioxidáns alkotóelemeinek az egészség megőrzésében és a szívkoszorúér-megbetegedések és rák elleni védelemben játszott szerepe nem csak a kutatók, de az élelmiszergyártók és fogyasztók számára is jelentőséggel bír. A fenolok antioxidáns hatása elsősorban azok redox tulajdonságaira alapul, általuk a fenolok képesek hidrogéndonorként hatni, csökkentő vagy egyenként akár oxigénkötő hatást kifejteni. Ezenkívül fémmegkötő képességgel is rendelkeznek.

A kevésbé ismert almaszedernek (aronia) lényegesen magasabb az antocián, fenol tartalma és lényegesen magasabb antioxidáns hatással rendelkezik, mint a fekete áfonya, a nagy gyümölcsű áfonya vagy a vörös áfonya. A bogyós gyümölcsökben lévő fenol-csoportok, mint a proantociánok és antociánok antioxidáns erejét vizsgáló tanulmányokat eddig főként kelet-európai országokban végeztek. Elsősorban a volt Szovjetunióban készítettek erre vonatkozóan sok tanulmányt a múlt század 50-es éveiben.

A klinikai vizsgálatok többek között igazolták, hogy a fekete berkenyebogyó képes a nehézfémeket eliminálni a szervezetből. A szervi sugárkárosodást szenvedett betegeket is sikeresen kezelték. A volt Szovjetunióban a gyógyszeripar gyógyhatású szörpöket, porokat és tablettákat gyártott fekete berkenyéből. Farmakológiai vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a berkenyének nem csak a bogyója, de a levele is tartalmaz olyan különleges hatóanyagokat, amelyek a gyógyászatban felhasználhatók.2006 augusztus elseje óta Németországban is folyik egy kutatási projekt, amely az berkenyebogyó gyógyhatásait vizsgálja. Különösen rákmegelőző és táplálkozáspszichológiai szempontok állnak a tanulmány középpontjában.

A projekt futamideje 3 év. A projekt koordinációját a Potsdam-i Egyetem Táplálkozástudományi Intézete látja el, az aronia-ipari partner pedig az Arnsdorf-i Walther tradicionális présüzem. Az almaszedret, mint gyógynövényt tanulmányozó, annak gyógyászati jelentőségét vizsgáló kutatásokat a berlini Humboldt Egyetem (Gyümölcstermesztési Kutató Intézet, Zepernick) és az Egyesült Államokbeli Floridai Nemzetközi Egyetem is végzett.

06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
Srinter vagy Posta futárral
1-2 munkanap alatt
PickPack vagy PostaPont
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel 3 helyen
a rendelést követő napon
Fizetési lehetőségek
Bankkártya vagy készpénz