Goji bogyó (Lycium, lícium, ördögcérna)

Az első feljegyzések 5000 évesek róla, úgy tartják, ennek a kis gyümölcsnek köze van a Kína észak-nyugati tartományaiban élő emberek meglepően magas életkorához, kitűnő egészségi állapotához és fizikumához. Shen Nung (Kr.e. 475) gyógyszerkönyvében említést tesz róla, Ben Zao Gen Mo (a Ming dinasztia gyógyszerkönyve) pedig máj- és veseelégtelenség, cukorbetegség, látászavar esetén ajánlja.

Sejtmegújító hatása miatt a hosszú élet gyümölcsének nevezik. A természet e csodálatos ajándéka a vitaminok, ásványi anyagok, poliszaharidok, aminosavak, Omega-olajok kincstára. Ezért már viszonylag kis mennyiség elfogyasztásával pótolhatjuk a mindennapi táplálékunkban egyre kevésbé megtalálható tápanyagokat.

A goji bogyó gazdag C-vitamin forrás, 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz súlyarányosan, mint a narancs, és többet, mint bármilyen más gyümölcs. Az A-vitaminnak is kiváló forrása, ami nem meglepő, hiszen a bogyó maga is szép vörös színű. Tartalmaz továbbá B1, B2, B6 és E vitamint, melyek köztudottan antioxidánsok, amelyek a káros szabadgyökök ellen védik meg a szervezet sejtjeit. Gazdag továbbá poliszacharidokban, amelyek az immunrendszert erősítik.

Továbbá 18 különböző aminosavat is tartalmaz és bőséges káliumforrás is, tápanyag-összesítése méltán oka a „szuperfood” jelzőnek:

  • több fehérjét tartalmaz, mint a virágpor,
  • több rostot, mint a zabkorpa,
  • 67-szer több tiamint (B1-vitamint), mint a barna rizs,
  • 2-szer annyi niacint (B3-vitamint), mint az élesztő,
  • 3-szor annyi C-vitamint, mint a narancs, és az az egyik legkoncentráltabb természetes C-vitamin forrás a világon
  • 5-ször annyi kalciumot tartalmaz, mint a nyers karfiol,
  • 5-ször annyi káliumot, mint a kelbimbó vagy a brokkoli, és 4-szer annyit, mint a banán,
  • és 2-szer annyi béta-karotint, mint a nyers spenót.

A goji különleges LBP poliszacharid komplexe hatékony szekretagóg (olyan vegyület, amely az agyalapi mirigyfiatalító hatású emberi növekedési hormonjának elválasztását fokozza). A gojit tradicionálisan az életkor meghosszabbítására, a test fizikai erejének és a szexuális potencia növelésére használják, fogyasztása jelentősen növelte a vér androgen szintjét, ami által a páciensek sokkal energikusabbnak érezték magukat.

A tibetiek pl. azt állítják a gojiról, hogy:

  • jó hatással van a szemre
  • táplálja a vesét és májat
  • lassítja a természetes öregedés folyamatát
  • erősíti a szervezet immunvédelmét
  • csökkenti a szabad gyökök okozta veszélyt
  • pozitívan hat az egészséges koleszterinekre
  • segít a testsúly megtartásában, illetve kontrollálásában
  • lassítja az őszülést és hajhullást
  • pozitív hatással van a vérnyomásra, a vércukorszintre, az agyra és a véredényekre.