Kékzöld AFA alga (Aphanizomenon Flos Aquae)

Az AFA (Aphanizomenon Flos Aquae) jelentése: "a víz láthatatlan virága". A faj a cyanobaktériumok csoportjába tartozik, főként fehérjék alkotják, és valamennyi esszenciális aminosavat tartalmazza. Érdekessége, hogy ezeket a fehérjéket szervezetünk ötször jobban képes felszívni és hasznosítani, mint az állati eredetű fehérjéket. Az algák és azok közül is kék-zöld alga kedvező élettani hatásait már évtizedek óta ismerik. Ezek közül is kiemelkedik a Klamath tóban található AFA alga.

A tó 250 km2 alapterületű,1400 méter magasan vulkanikus területen fekszik, vízellátásáról az ásványi anyagokban gazdag közeli hegyi forrás gondoskodik. Ez a forrás 600 méter mélyről hozza felszínre az értékes ásványi anyagokat. A Klamath tó Oregon állam legnagyobb édesvizű tava, északi része a Mazama hegy maradványinál található.

Kb. 7000 évvel ezelőtt a Mazama vulkán hatalmas robbanással kitört és és több millió tonna vulkáni hamut szórt szét a légkörben. A robbanás következtében a hegy "összeomlott", magassága kb. 1500 méterrel lett alacsonyabb és az így kialakult kráterben jött létre a Klamath tó. A tó egy viszonylag fejletlen vidéken található, gyakorlatilag nem éri el ipari tevékenységből származó hatás, vagy szennyeződés.

Mindehhez hozzájárul az évi közel 300 napfényes nap is, melynek következtében az intenzív fényenergia a fotoszintézis által átvándorol az algába. Ezen optimális klimatikus feltételek közepette, az érintetlen természet ölén tenyészik a kékzöld AFA-alga, Földünk egyik legtáplálóbb élelmiszere. A tó olyan öreg, hogy a fenekén majdnem 10 méter vastag, ásványokban gazdag üledék található. Ugyanakkor a tó átlagos mélysége nem éri el a 3 métert.

A tó hosszú és keskeny formája erős szeleket és turbulenciákat hoz létre. Ahogy fúj a szél, nyomást gyakorol a vékony felszínre és megforgatja a vizet. A turbulencia felszínre hozza a tápanyagban gazdag üledéket, ami tovább segíti az algák fejlődését. Ez a körforgás okozza az AFA-k kivételesen gazdag előfordulását a Klamath tóban.

A '90-es évek közepe óta a különböző egyetemek és kutatóközpontok közreműködésével elvégzett tanulmányok jelentős mennyiségű adatot gyűjtöttek össze, amelyek alátámasztják és megmagyarázzák azokat a jótékony hatásokat, melyeket az AFA fogyasztók tapasztaltak. Fertőzések, krónikus fáradékonyság, koncentrációs nehézségek, depresszió, gyulladásos betegségek és allergiák mutattak lényeges javulást az AFA néhány hónapos fogyasztása után.

A tanulmányok határozottan utalnak rá, hogy az AFA hatással van az immun- és idegrendszerre valamint megelőzi a gyulladásos folyamatokat. Az első tanulmányok sikere egy egész tanulmány-sorozat kezdetét jelentette, melynek célja az AFA emberi szervezetre gyakorolt hatásainak vizsgálata volt. Az AFA serkenti az immunsejtek mobilizációját és vándorlását, növeli a falósejtek aktivitását, megelőzi a fájdalmat és gyulladást a cyclooxygenase-2 (COX-2) aktivitásának gátlásával, serkenti az agyműködést, javítja a közérzetet, megnöveli a test regeneráló képességét és nagy mennyiségben tartalmaz Omega-3 zsírsavakat.

Tudományos publikációkban gyakran ejtenek szót arról is, hogy az AFA elősegíti az immunsejtek mobilizációját és vándorlását, a falósejtek aktivitását. Hozzájárulhat a megfelelő agyműködés, vitalitás, közérzet fenntartásához, támogatja a testregeneráló-képességét is. Napjainkban az őssejtkutatás kapcsán került az AFA alga a tudományos érdeklődés középpontjába. A kutatások célja, hogy az orvostudomány részére bizonyítékokkal alátámasszák az AFA alga csontvelő őssejt mobilizálásra gyakorolt pozitív hatását. A csontvelő őssejtek a helyükről kimozdulva a szervezetben bárhol képesek regenerálni a sérült szerveket, így jelentős szerepet játszanak a test természetes öngyógyító folyamataiban.

Minél több őssejt hagyja el a csontvelőt (mobilizálódik), annál gyorsabb és hatékonyabb a sérült szervek regenerációja is. Az AFA-alga eddig kimutatott ásványi anyaga enzimekhez kötött formában található meg az algában, ezért ezek is sokkal jobban hasznosulnak testünkben. Az AFA-alga ugyanakkor értékes, többszörösen telítetlen zsírsavakat, pl. gamma-linolénsavat, illetve EPA-zsírsavat is tartalmaz, továbbá sok vitamint, többek között B12-t is.

Ezek alapján az AFA-alga a legideálisabb agytáplálék. Erősíti az idegrendszert, kiegyensúlyozottabbá teszi a pszichét. Az AFA-alga hatásos memóriazavarok, kimerültség, levertség, allergia, ráncképződés, súlyproblémák, hajhullás, bőrbetegségek, immungyengeség vagy székrekedés kezelésében. Amennyiben az eddigi fogyasztók által közzétett beszámolók a jövőben tudományos bizonyítást nyernek, az AFA alga várhatóan a világ egyik legkeresettebb alapanyagává válik majd.