Köszönjük vásárlóink bizalmát! 180 000-nél több elégedett vásárló! több mint 9. éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház

Kömény (Carum carvi, kerti kömény)

Az illóolaj (Aetheroleum Carvi) étvágyjavító (aperitiv) és szélhajtó (karminativ) hatású. Csecsemők görcsös hasi fájdalmában (kólikájában) egy kávéskanálnyi magra 200 ml fövő vizet öntünk, 1 percig forraljuk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd szűrjük. Az így elkészített vizes kivonatból félóránként - óránként egy mokkáskanálnyi (fél kávéskanálnyi) mennyiséget adunk, langyosan, cukor nélkül.

Ha a csecsemő szervezetébe a környezetből kolibacillus (Escherichia coli) kerül, egy olyan mikroorganizmus, melyre a szervezetnek feltétlenül szüksége van, minden emberben megtalálható. Amikor a néhány napos csecsemő szervezetébe jut, a vékonybélben is megtelepedhet, ahol görcsöket okozhat.

A köménymag hatóanyagai előmozdítják, hogy a vastagbélben kialakuljon az az együttélés (szimbiózis), melyre szükség van. A szélhajtó növények szabályozzák a gyomor- és bélfal normális tónusát, a simaizmok görcskészségét csökkentik, de az ellazult izmok rugalmasságát is helyreállítják, ami a felnőttek bélgáz-képződéses, puffadásos állapotaiban (meteorizmus) jótékony hatású.

A készítmények előállítása, illetőleg adagolása során figyelembe veendő, hogy a napi adag testsúlykilogrammonként 1 mg karvon, az egyszeri adag 0,1-0,15 g illóolaj (3-4 csepp). Túladagolás esetében idegrendszeri melléktünetek léphetnek fel. A kömény-"magot" az élelmiszeriparban fűszerként használják, különösen a sütőiparban, húsiparban és likőrgyártásban.

Termeszteni a csapadékdús domb- és hegyvidéken érdemes. A köménymagot (tulajdonképpen egymagvú kaszattermésről van szó ) a vadon termő növényekről is gyűjtik, de az így beszerezhető mennyiség legfeljebb a családi szükségletet fedezheti. Gyógyszertári és ipari nyersanyagként termesztik. A nemesítési munkálatok célkitűzése a nagyobb hatóanyag-tartalom elérése mellett az olyan fajták nyerése, melynek termése nehezebben válik le a szárról, ezért a pergés általi szemveszteség kisebb. Egyéves fajtáinak termesztése gazdaságosabb.

Termesztésére legalkalmasabbak azok a talajok, melyek kellő nedvességtartalmúak, morzsalékos szerkezetűek, viszonylag könnyűek, mély rétegűek. Tavasszal, a vetőágy előkészítésekor műtrágyázzuk (N-90, P-60, K-40 kg/ha). A vetést kora tavasszal végezzük, 2-2,5 cm mélységre, 40 cm-es sortávolságban, hektáronként 10-12 kg vetőmagot számítva. Ha vegyesen vetjük mákkal, 50 cm-es sortávolságot hagyjunk, 8 kg köménymagot és 1-2 kg mákmagot számítva egy hektárra. Az első évben mustárral együtt is termeszhető, de utóbbit csak a köménynövénykék megjelenése után vessük el, 8-10 cm-es távolságra.

A vetőmagszükséglet 8 kg/ha. A mákot a sorokon belül kb. 30 cm-re ritkítjuk. Társnövénnyel együtt vetve 15-20%-kal nagyobb jövedelmet hoz. A vetés után kb. 3 hét múlva kel ki. Az első napokban begyomosodott köményvetés lassan fejlődik még akkor is, ha utólag a gyomot eltávolítjuk. A második év tavaszán a sorok irányára merőlegesen boronálunk, közötte kapálunk.

A rendellenes alakú, méretű és zöld színű virágok nem hoznak termést. Károkat okozhatnak a mezei egerek is, melyek az első év végén a gyökereket fogyasztják el. Gyomirtásra alkalmasak a fenilmetil-karbamid-tartalmú és a triazinszerkezetű vegyszerek. A termések érése egyazon tövön is elhúzódó, az egész tábla viszonylatában igen egyenlőtlen. Nehézséget okoz továbbá, hogy a termések könnyen leperegnek. Ezért a begyűjtést a teljes érés előtt kezdjük, amikor a termések 35-45%-a barna, nagy részük még éretlen.

A levágott szárakat kévékbe kötik, majd kalangyákba rakva a mezőn utóérésnek vetik alá. A gépi aratást akkor kezdjük el, amikor a termések 60-70%-a érett. Ebben a szakaszban valamennyi műveletet ajánlatos a kora reggeli órákban, harmatos időben végezni a kaszatok pergésének csökkentése céljából. A kicsépelt kaszátokat azután száraz helyen tartjuk, gyakran forgatva, a száradási arány 1,5:1. Szellős zsákokban tárolandó. A terméshozam 800-1200 kg/ha.

06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
Srinter vagy Posta futárral
1-2 munkanap alatt
PickPack vagy PostaPont
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel 3 helyen
a rendelést követő napon
Fizetési lehetőségek
Bankkártya vagy készpénz