Köszönjük vásárlóink bizalmát! 180 000-nél több elégedett vásárló! több mint 9. éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház

Komló (Humulus lupulus)

A termős virágzatok (Lupuli strobulus) még zöldessárga állapotban gyűjtve, szobahőmérsékleten szárítva, nyugtató (sedativ) hatásúak. Más, hasonló növényi termékekkel együtt szerepel gyógyteák és gyári készítmények összetételében, melyeket az alvás zavaraiban, nyugtalansági állapotokban, szorongásos betegeknek rendelnek.

Illóolajat (kb. 0,5%; ebben főleg mircen, farnezen, kariofillen, humulen), továbbá egy gyantaszerű anyagot tartalmaz, melyben humulon, lupulon és egyéb, floroglucin-származékok találhatók. Flavonoidtartalmuk legalább 0,25% kell legyen, e vegyületcsoportból származtatható a xantohumol, melynek mennyisége szintén csökken a tárolás során.

Hatása a termős virágzatok teljes sárgulásának állapotában, illetve hosszabb ideig tárolt drog esetében is gyenge, noha a nyugtató hatású anyagok bomlástermékei közül a metil-butenol is csökkenti a központi idegrendszer kórosan fokozott ingerlékenységét. Kivonatai jobban tárolhatók. A tobozpikkelyekről ledörzsölt mirigyeket (Lupuli glandulae) is használják. 

Az elvirított termős növények virágzata a megnövekedő murvalevelekkel és takarópikkelyekkel tobozszerűvé válik. Gyógyszerként és a sörfőzéshez csak ezeket az úgynevezett 'komlótobozokat' használják. A tobozkában mirigyszőrök találhatók, amelyekben a keserű ízű, étvágygerjesztő és tartósító hatású lupulon és humulon válik ki. A tobozkából nyert komlóliszt a sörgyártásban fontos, ezért a komlót nagyüzemi táblákon termesztik is. Emellett kb. 1–3% illóolajat és fito-ösztrogéneket is tartalmaz.

A gyógyszerészek a drogot Strobuli Lupulinak (Lupuli strobulus) nevezik. A népi gyógyászatban teáját nyugtató, altató hatásúnak tartják, bár nem tudni, mi ennek a hatóanyaga. Az álmatlanság elleni italokban a komlót hatékonyabb nyugtató füvekkel, mint például macskagyökérrel kombinálják.

06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
Srinter vagy Posta futárral
1-2 munkanap alatt
PickPack vagy PostaPont
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel 3 helyen
a rendelést követő napon
Fizetési lehetőségek
Bankkártya vagy készpénz