Kurkuma (Curcuma longa, turmeric, kurkunna gyökér, indiai sáfrány)

A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő Ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer. Már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti, míg  az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta alkalmazza.

Nem véletlenül, hiszen élénksárga színe és különleges aromája mellett erős antioxidáns, emésztés-serkentő, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatásokkal jellemezhető. Az ízületeket érintő gyulladásos folyamatokra is hatékony gyógyír. A kurkuma oxidáló és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert fűszer.

Mivel a kurkuma kitűnő antiszeptikus hatással bír, ezt az italt csípésekre külsőleg is alkalmazzák: egy kevés liszt hozzáadásával sűrű pépet készítenek, és ezzel kezelik az érintett bőrfelületet. Az így készített pépet nem csak csípésekre, marásokra alkalmazzák, hanem szinte minden bőrsérülésre, égési sebekre, vágott sebekre, horzsolásokra, véraláfutásokra, kötőhártya-gyulladásra. Hidegen sajtolt olajokkal pépesítve is használják a fent leírt esetekben.

A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására, vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére. Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható, fő hatóanyaga, a kurkumin révén. A vizsgálatok szerint hatóanyagai erősítik az epehólyagot, gátolják a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkentik a trombózisveszélyt. Serkentik a zsíranyagcserét (valószínűleg a súlycsökkenést is), koleszterincsökkentő hatású.

Javítja a látást, fájdalomcsillapító, véralvadásgátló, gátolja az érelmeszesedés kialakulását, javítja az emésztést, oldja a bélgörcsöket, serkenti az epe kiválasztását, a máj működését, és véd a fekélyek kialakulása ellen és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. Az utóbbi évtizedek tudományos vizsgálatai bebizonyították a kurkuma erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatását.

Antimikróbás tulajdonsága révén a salmonella typhi, staphyllococcus, vibrio cholera, micrococcus pyogenes effektív ellenszere. Erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antibakteriális, antivirális (vírusölő ), antimikróbás immunstimuláló vegyület. A kurkumin a CAMP-nek nevezett fehérje szintjének növekedését idézi elő, amelynek fontos szerepe van az immunrendszer működésében, a gyulladások csökkentésénél. 

Nem javasolt várandósság alatt, mivel fokozhatja a méh simaizomzatának összehúzódását, azonban szülés után az Ájurvéda a méhösszehúzódás elősegítésére ajánlja.