Papaya (Carica papaya, dinnyefa)

A papaya egy körteformájú gyümölcs zöldessárga vékony héjjal. Gyümölcshúsa puha, lédús és érett sárgabarack illata van. A Karib-szigeteken őshonos, papaya- vagy dinnyefa, ma a trópusok egyik legelterjedtebb haszonnövénye. Azon ritka növények közé tartozik, melynek minden részét (a gyökerétől a magjáig) hasznosítják. A 7-10 méter magasra növő fát borító rostos háncsból kötelet készítenek.

Egyméteres átmérőjű levelei, törzse és az azon szorosan összezsúfolva fejlődő, éretlen gyümölcsei tejnedvet tartalmaznak. A Caricaceae, vagyis a dinnyefafélék családjába tartozó papaya, (Carica papaya) valószínűleg Mexikó déli részéről és Közép-Amerikából származik, de mára a trópusi és szubtrópusi területeken, az egész világon ismert.

Először az indiánok termesztették és az európaiak terjesztették el. A 16. század közepén a spanyol tengerészek vitték Manilára. Onnan jutott el a papaya a Föld többi trópusi térségébe. Az őslakosok a tejszerű nedvet sebek, gombás bőrbetegségek, fertőzések és sömör gyógyítására használták.

A Fülöp-szigeteken gyökerének főzetével aranyeret gyógyítottak, a jávai bennszülöttek gyümölcsét ízületi bántalmak megelőzésére fogyasztották. A japánok a papaya levét emésztési zavarok kezelésére használták. Az asszonyok a menstruáció serkentésére, illetve vetélés vagy szülés megindítására éretlen papayagyümölcsöt ettek.

A magokat borspótlónak használják. Kutatások szerint a papaya levélből főzött tea számos daganattípussal szemben képes rákellenes hatást kifejteni. Rákellenes hatását kimutatták emlőrák, tüdőrák, májrák, és egyéb rák típusok esetében is, melyet később sikerült dokumentálni is. Egyes népek már évszázadokkal ezelőtt használták a papayalevélből kinyerhető papain enzimet sebek gyógyítására, vagy emésztési zavarok kezelésére.

A zöldpapaya kivonata hatékonyan képes lebontani a fehérjéket, tehát fogyókúra, méregtelenítés, vagy diéta alkalmával is használható, emellett lúgosító hatása is van. Az érett gyümölcs az ótvar kezelésére, míg az éretlen zöld termés a magas vérnyomásra, valamint afrodiziákumként alkalmazható. A gyümölcs helyileg is alkalmas a különféle bőrsérülések kezelésére.

A magok gyulladáscsökkentő, féreghajtó és fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek, valamint sikeresen alkalmazhatók gyomorproblémák és gombás fertőzések esetén. A leveleket szívnyugtatóként, fájdalomcsillapítóként és hasfájás-csillapítóként alkalmazzák.

A gyökereknek fájdalomcsillapító és féreghajtó hatásuk van. A papayában található papain enzim egy proteáz, tehát fehérjebontó enzim, mely segít a különféle húsokat és egyéb fehérjetartalmú ételeinket megemészteni. Mindeközben azonban a szervezet saját, „élő” fehérjéit nem károsítja. Mivel a szervezet élősködői is fehérjékből épülnek fel, ezért alkalmazták bélférgek ellen is, mára azonban ez irányú felhasználása nem jelentős.

Egyes kísérletekben a rákos betegeknél a papaintartalmú enzimkomplexek fogyasztása olyan panaszok ellen is hatásos volt, mint a szájszárazság vagy a nehéz nyelés. Ráadásul az immunrendszer működését is javítja, így elősegíti a tumoros sejtek elleni küzdelmet. A papain gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Ezek a hatások összességében hatásossá teszik a különféle rák elleni kezelésekhez. Egyes kutatások szerint a cukorbetegség ellen is hatásos lehet, mivel a jelek szerint csökkenti a vesékben lerakódott fehérjék mennyiségét. Egy másik, egyéves kísérlet során az is kiderült, hogy azok a nők, akik legalább gy héten egyszer fogyasztottak papaint, kevésbé voltak fogékonyak a HPV vírusra.

Egy kisebb kutatás során az is napvilágot látott, hogy a papain fogyasztása csaknem olyan hatékony a herpesz okozta fájdalmak ellen, mint a receptre kapható gyógyszerek. A papain és a hozzá hasonló proteolitikus enzimek csökkentik a reumás artritisz okozta gyulladásokat és fájdalmakat, elősegítik a sebek gyógyulását és csökkentik a sérülések következtében kialakuló duzzanatokat.

Húspuhító készítményekben és emésztésjavító gyógyszerekben, kiegészítőkben egyaránt alkalmazzák. Különféle csípésekre - méh, medúza, darázs - is szokták alkalmazni házilag, valamint sebek fertőtlenítésére is alkalmas, mivel lebontja a fehérjetoxinokat.

Lehetséges mellékhatások: a papaya éretlen állapotban egy gumiszerű folyadékot termel, mely egyes esetekben irritációt és allergiás reakciókat okozhat. A papaya gyümölcse, magjai, nedve és levelei carpaint is itartalmaz, mely nagy mennyiségben veszélyes lehet. Túlzott fogyasztása carotenemiát okozhat, ez a tenyerek és talpak besárgulását jelenti, ami egyébként ártalmatlan tünet.