Köszönjük vásárlóink bizalmát! 203 000-nél több elégedett vásárló! több mint 8 éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház

Paprika (Capsicum annuum L.)

A kapszaicin, illetve kapszaicinoidok mellett előforduló vegyületek a fűszerként használt paprika jellemzéséhez tartoznak, biztosítva a zamatot és színezőképességet. A zamatanyagok között található egy pirazinszár-mazék (izobutil-metoxipirazin). A zsíroldékony, részben szesszel is kivonható sárga, narancssárga és piros karotinoidok, valamint ezek észterei közel 1%-os mennyiségben halmozódnak fel az érés folyamán.

Legnagyobb arányban a kapszantin található, ezt kíséri, egyebek mellett, a kapszorubin, a violaxantin és az alfa-karotin. A friss termés aszkorbinsav-tartalma számottevő (kb. 0,25%), de C-vitamin-forrásként a fűszerpaprikából felhasznált kis mennyiség miatt nem jelentős. A zöldpaprika (édes paprika) a lényegesen nagyobb mennyiség fogyasztása miatt ebből a szempontól fontosabb. Egy szpirosztán dialkohol nevű, szterinvázas vegyület egyes gombafajok fejlődését gátolja.

A fűszerpaprika csípős hatóanyagai, a kapszaicin, illetve a kapszaicinoidok a bogyótermés belsejében a részleges válaszfalak felületi mirigyeiben találhatók és szesszel könnyen kivonhatók (Tinctura Capsici). Belsőleg adagolva a gyomornedv termelését fokozza, étvágyjavító hatású, serkenti továbbá a gyomorfal mozgékonyságát (motilitását) is.

E célra 10-20 csepp szeszes kivonat kevés vízben feloldva a főétkezések előtt 20-30 perccel adagolható, de társítható a Tinctura amarával (ez utóbbi egyszeri adagja felnőttnél 30-120 csepp) is. Javallatok: Étvágytalanság (anorexia), savhiány (subaciditas), emésztési zavarok (dyspepsia).

Túladagolás esetében gyomorégést (pyrosis) okozhat, ez vonatkozik a fűszerként használt paprikára is. A kapszaicin nagy része (kb. 80%-a) a gyomorból és vékonybélből gyorsan felszívódik, de kisebb része változatlan formában távozik az emésztőrendszeren keresztül.

Külsőleg kenőcsök, kenetek, bedörzsölőszerek, tapaszok formájában ízületi és izomfájdalmakban, idegzsábában, ischiasban, keresztcsonttáji derékfájdalmakban (lumbago), ínhüvelygyulladásban (tendovaginitis) használják. Javallható továbbá ízületi gyulladással járó csontbetegségekben (osteoarthrosis), a csigolyák közötti ízületek megbetegedéseiben (spondylarthrosis), valamint az alsó végtagok keringési zavaraiban, izzadmányos mellhártyagyulladásban (pleuritis exsudativa).

Csak ép bőrfelületre vihető fel. A gyulladásos folyamatok heveny szakaszában ellenjavallt. Gyógyszeripari készítmény a Capsoderma kenőcs. A Tinctura Capsicival és metilszalicil szeszes oldatával átitatott, majd megszárított vattát a fájdalmas testrészre lehet helyezni; szárazon enyhe hatású, kissé megnedvesítve erősebb hatású. Valamennyi külsőlegesen használt készítmény esetében a felvitel után alapos kézmosással távolítandó el a paprikatinktúra maradéka, mert a szembe kerülve erős égő fájdalmat okoz (ez vonatkozik minden nyálkahártyára).

Külsőleges kezeléskor a kapszaicin hatására a bőrben jelentős mennyiségű hisztamin szabadul fel, javul a helyi keringés, ennek következtében melegérzet lép fel. A fájdalomérzet csökkentése vagy felfüggesztése a P-anyagra gyakorolt hatáson alapszik. A P-anyag a fájdalomérzet kiváltásában, az ingerület átvitelében szerepet játszó, 11 aminosav-maradékból felépülő peptid.

Kísérleti körülmények között a kapszaicin védő hatást vált ki a légcső-hörgő rendszerre (tracheobron-chialis légutakra) csökkentve a légző-rendszer nyálkahártyájának érzékenységét külső károsító tényezőkkel szemben. A kapszaicinnel előkezelt kísérleti állatok ellenállóbbakká válnak a formalin, kén-dioxid és nitrogén-oxid által okozott légzőrendszeri ártalmakkal szemben.

A kapszaicin hatását elsősorban szabadgyökök felszabadulásának gátlásán keresztül váltja ki. A külsőlegesen alkalmazott készítmények hatását illóolajokkal vagy azok egyes alkotórészeivel (kámfor, eukaliptol, mentől) egészíthetjük ki.

Az Oleoresina Capsici előállítására főleg a cayenne-i "bors" néven ismert Capsicum frutescens L. nevű faj terméseit használják, melyekből forró acetonnal vagy 90%-os szesszel kivonatot készítenek, majd az oldószert elűzik, a hátramaradó, sűrűn folyó kivonatot szintén külsőleges használatra szánt gyógyszerformák alkotórészeként használják (a kapszaicintartalom 10% körüli). A Tinctura Capsici hajszeszek összetételében is szerepel a hajhullás megelőzésére, illetve csökkentésére.

06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
Sprinter vagy Posta futár
1-2 munkanap alatt
PickPack vagy PostaPont
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel 3 helyen
a rendelést követő napon
Fizetési lehetőségek
Bankkártya vagy készpénz