Köszönjük vásárlóink bizalmát! 310 000-nél több elégedett vásárló! több mint 12 éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház

Petrezselyem (Petroselinum crispum)

A gyökereiért termesztett konyhakerti kultúrváltozatok (convar. radicosum (Alef.) Danert; subsp. tuberosum [Bernh. ex Rchb.]) vagy a főleg levelei miatt kinemesített, fűszernövényként (convar. crispum var. vulgare [Nois.] Danert) ismert fajták különböző részeit egyes országokban a hivatalos gyógyászatban is használják (Petroselini radix, Petroselini folium, Petroselini fructus), nálunk azonban csak a népi gyógyászatban.

Illóolajukban főleg fenolos anyagok találhatók, jelentősebb az apiol. Ezt a nevet nemcsak az egységes vegyület esetében használták, hanem kivonatokat, esetenként az illóolajat is így jelölték. A termések 2-6% illóolajat tartalmaznak, egyes kultúrfajtákban a mirisztin van túlsúlyban, másokban, ritkábban, az alliltetrametoxibenzol.

Mindezek fenilpropán-származékok. Az apiolt régen magzatelhajtásra használták, méhre gyakorolt összehúzó hatása mellett vesekárosító, tudatzavart keltő anyag. Illóolajat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára különösen a téli hónapokban előnyös. Gyógyhatása: A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokatis tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású.

Görcsoldó, értágító, vizelethajtó tulajdonságai miatt a leveleket például a magas vérnyomásos betegek használják, de a hatás elérésére olyan nagy adagban kellene alkalmazni, amely már mellékhatásokkal rendelkezne. Fűszerként viszont a levelekből olyan kis mennyiséget használnak, hogy semmilyen károsító hatás nem léphet fel. A termésekből készült hideg vizes kivonat adagja 1 kávéskanálnyi, amelyet fél liter vízzel áztatnak, másnap szűrik és aznap elfogyasztják.

A népi gyógyászatban Erdélyben "vadpetrezselyem" néven használják a kocsordfajokat (főleg a Peucedanum oreoselinum L. Mnch. fajt), de a nemzetség más képviselőit is, és a petrezselyemre emlékeztető egyéb növényeket. A Peucedanum ostruthium (L.) Koch gyökere kálciumantagonista hatású kálium-ionnal kiváltott nyúlverőér-összehúzódással szemben (a hexános kivonat).

Frissen és szárított állapotban levesekhez, töltelékek, főzelékek, főtt és pirított burgonya, tojásételek, saláták ízesítésére, liba, kacsa, csirke sütésekor és ételek díszítésére használjuk. A már majdnem elkészült, de inkább a kész ételhez adjuk, mert nem csak aromáját, de vitamintartalmát is elveszíti főzés közben.

A sima levelű metélőpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem leveléből készült gyógytea főleg a kiválasztórendszerre gyakorol jó hatást, segít a vese- és hólyagpanaszok megszüntetésében. A petrezselyemtea emésztést elősegítő, vízhajtó hatású. Segít a szövetekben felgyülemlett folyadék kihajtásában, valamint csontritkulás, ízületi gyulladás kezelésében. Sokak szerint étvágygerjesztő hatású. Készítése: 1 teáskanál levelet vagy negyed teáskanál magot forrázzunk le egy csésze vízzel, és a főzetet fogyasszuk naponta háromszor.

A petrezselyemlevél illóolaját felhasználja az élelmiszer-, kozmetika- és gyógyszeripar is. A petrezselyemlevelek elrágva légúttisztító hatásúak, és a fokhagymaszagotis semlegesítik. A petrezselyem levelét szárítva vagy lefagyasztva tárolhatjuk.

Figyelem! Terhesség idején vagy gyomorfekély esetén ne használjuk orvosilag hatásos mennyiségben! A mérgező, vadon növő mérges ádáz (Aethusa cynapium)nevű növény úgy néz ki, mint a simalevelű metélőpetrezselyem vagy a gyökérpetrezselyem. Nehogy összetévesszük őket!