Köszönjük vásárlóink bizalmát! 203 000-nél több elégedett vásárló! több mint 8 éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház

Zab (Avena sativa L.)

Az ókori civilizációkban nem termesztették (a latin avena szó nem zabot, hanem nádat jelentett); de a kelta és germán sírokban gyakran találtak zabot. Valószínűsítik, hogy egyes fajait a népvándorláskor Ázsiából jövő, lótenyésztő népek (avarok, magyarok stb.) hozhatták magukkal. Egy-vagy kétnyári növények. Gyorsan fejlődnek: az abrakzab teljes kifejlődéséhez az égöv melegebb tájain 16, hidegebb részein 22 hét elegendő, ezért még Norvégiában is termesztik, egészen az é. sz. 69°30'-ig.

Korán kell vetni, hogy a még nyirkos földben jól meggyökeresedjen. A kötött földet alá kell hengerelni, vagy a vetés után boronálni. A trágyázást nagyon meghálálja. Az abrakzab (termesztett zab) ismert takarmánynövény. Magyarországon főleg lóabrak; a Felvidéken régebben, ínséges időkben időnként szálkás kenyeret (zabhalusa) sütöttek lisztjéből.

Észak-Európában kását őrölnek, Belgiumban sört főznek belőle, angolszász nyelvterületen elterjedt reggeli étel zabpehelyként, továbbá a glutén-mentes étkezésben alternatívaként használt a liszt kiváltására. Háztartásbeli felhasználásra zabliszt vásárolható a kereskedelemben, vagy otthon készíthető zabpehelyből darálóval. A friss, zöld részek és ezek szárított pora, ritkán az erre a célra külön begyűjtött szalma (Avenae stramenturri) összetételében viszonylag sok kovasav mellett számottevő a vas-, mangán- és cinktartalom is.

Javallják a húgysavszint csökkentésére a vérben (urikaemia), valamint a kötőszövet fibrinoid elváltozásával járó egyes kórfolyamatokban (collagenosis), kipróbálható az Ehlers-Danlos tünetegyüttesben. A tapasztalati gyógyászatban elért eredményeket a kovasavtartalomnak tulajdonítják.

A szárított földfeletti zöld részek a csalán (Urtica dioica) és az orbáncfű (Hypericum perforatum) földfeletti részeivel, továbbá a palástfű (Alchemilla spp.), vagy ennek hiányában a fekete ribiszke (Ribes nigrum) leveleivel társítva használhatók. E drogokkal együtt használva nagyobb mértékű kovasav-kioldódás érhető el.

Tápanyagtartalom 100 g zabban: Energia 390 kcal (1630 kJ), szénhidrátok 66 g, rost 11 g, zsír 7 g, fehérje 17 g, pantoténsav (B5-vitamin) 1,3 mg 26%, folsav (B9-vitamin) 56 μg 14%, vas 5 mg 40%, magnézium 177 mg 48%, β-glucan (soluble fiber) 4 g. A százalékos értékek az amerikai felnőtt javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.

06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
Sprinter vagy Posta futár
1-2 munkanap alatt
PickPack vagy PostaPont
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel 3 helyen
a rendelést követő napon
Fizetési lehetőségek
Bankkártya vagy készpénz