Zsázsa (Lepidium)

A kerti zsázsa (Lepidium sativum) a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó faj. A legrövidebb tenyészidejű zöldségnövény: a vetés után 12–14 nappal már fogyasztható. Népi nevei: salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti tormafű, kerti rézsuka, kis zsázsafű).

Kínában már i. e. 1500-ban ismerték: I. Yin császári miniszter növényjegyzékében a legfinomabb salátaként említette. Magjait egyiptomi sírokban is megtalálták; a görög Theophrasztosz részletesen leírta termesztését. A római Ovidius, Martialis és Columella egyaránt afrodiziákumnak tartotta, olyannyira, hogy gramen impudica (szemérmetlen mag) néven emlegették a férfiak gerjedelmének fokozása miatt -, Plinius viszont éppen ellentétes hatást tulajdonított neki.

Annyi bizonyos, hogy az ókorban nagyon kedvelt salátanövény volt, azt azonban nehéz kibogozni, hogy az egyes görög vagy latin szerzők a zsázsáról szólva a kerti zsázsára vagy a vízi zsázsa néven is ismert orvosi vízitormára gondoltak. Őshazájában a len gyomnövényeként szerepelt, magjaiban mintegy 25%-nyi a félig száradó olaj, amely ipari vagy étkezési célra egyaránt megfelel.

Felnyíló száraz termésére utaló nevét, a lepis = pikkely szóból származtatják, a középkori szignatúratan szerint pikkelyes bőrbajok gyógyítására alkalmazták. A 17-18. században háromcimpájú szikleveléért díszként is vetették. Salátaként, továbbá körítések, húsok, töltelékek fűszerezésére, szendvicsek, vegyes tálak díszítésére kiválóan alkalmas. A növény szárát és szikleveleit esszük – esetleg az első, zsenge lomblevelekkel együtt, mert ezek íze éppen olyan kellemes, mint a szikleveleké.

A kifejlett növény levelei már rágósak, élvezhetetlenek. Különösen ízletes a vajas kenyér friss kerti zsázsával. A zsázsa kicsit a mustárra vagy a tormára emlékeztető ízét (amiért népi neveit kapta) a glükotropeolin nevű mustárolaj-glükozidának köszönheti, emellett baktériumölő, ún. fitoncid anyagot is tartalmaz. Jelentős C-vitamin-tartalmáért (50 mg/100 g) régen a hajósok skorbut ellen vitték magukkal a tengerre. A C-vitaminon kívül karotin, B-vitaminok és egyes szervetlen ionok, pl. vas, kalcium, kálium érdemelnek említést.

Tartalmaz vitaminokat: C, E , A- ß- karotin - és ásványi anyagokat: klorofill, szelén, valamint antioxidánsokat, telítetlen zsírsavakat, klorofilt. Segít megelőzhető a szívinfarktus, értágító, alvadás gátló hatású. Vizelethajtó, egyben vérnyomáscsökkentő is. Az antioxidánsok erősítik az immunrendszert, késleltetik az öregedést, csökkenti a gyulladást, segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében. Afrodiziákum, növeli a férfierőt.

Cukorbetegeknek különösen ajánlott. 80%-ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, jelentősége a szív- és érrendszeri megbetegedéseknél van, megelőzhető a szívinfarktus rendszeres zsázsa csíra fogyasztással. Magas E-vitamin tartalma értágító, alvadás gátló hatású, késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést.

Vizelethajtó hatású, így vérnyomáscsökkentő is, enyhíti a lábikra görcsöket, antioxidánsok A-C, E-vitamin, béta karotin, szelén segítik, erősítik az immunrendszert, olyan anyagok, amelyek más anyagok oxidációját megakadályozzák a szervezetben. Klorofillt tartalmaz, amely a vért tisztítja, újítja, afrodiziákum, növeli a férfierőt, csökkenti a gyulladásokat, segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében, E-vitamin tartalma 1200 mg/kg.