Köszönjük vásárlóink bizalmát! 203 000-nél több elégedett vásárló! több mint 8 éve a piacon 100%-osan megbízható webáruház

Szilimarin

A szilimarin legfőbb hatása a máj védelme, pontosabban a májkárosodást megelőző és májregeneráló szerepe, illetve egyes kísérletek szerint bizonyos gyógyszerek és mérgek májkárosító hatása is elkerülhető alkalmazásával. Erős antioxidáns hatással bír, segíti a máj méregtelenítését és gyulladáscsökkentő.

A szilimarin (találkozhatunk vele sylimarin vagy silymarin formában is) a máriatövis legfőbb hatóanyaga. Maga a növény a mediterráneumból származik, népi neve őszbogáncs, szamárkóró, Boldogasszony tövise, Boldogasszony teje, pápafű. Már a középkorban is gyógynövényként alkalmazták elsősorban epe- és májpanaszok esetén. 

Egynyári növényről van szó, nagyon sok országban termesztik, eredendően utak mellett, réteken, legelőkön nő. A tőrózsákból 1,5-2 méter magas hajtások növekednek, ezeken találjuk a lila csöves virágokból álló úgynevezett fészekvirágzatot. Termése bír hivatalosan is elismert gyógyhatással, gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, étrend-kiegészítők hatóanyaga, a máriatövist 2013-ban az év gyógynövényévé választották. 

Hatóanyaga a szilimarinnak nevezett flavinoid komplex, amely több hasonló szerkezetű vegyület keveréke, a máriatövis terméséből vonják ki.

A szilmarin élettani hatásai: a májtól a szabadgyökökig 

A szilimarint tartalmazó készítmények alkalmazása a megelőzés és már a fennálló problémák enyhítése céljából is ajánlott. 

Miért fontos a máj fokozott védelme? Köztudottan a máj testünk „méregtelenítő szerve”, amelynek főleg a civilizációs ártalmak és az életmód miatt soha nem látott kihívásokkal kell megküzdenie. Ilyen például a szervezetbe jutó rengeteg méreganyag ami az ipari tevékenységből, közlekedésből vagy a növényvédőszerekből származik, de említhetnénk az élelmiszerek adalékanyagait, a dohányzás, alkoholfogyasztás és számos gyógyszer negatívhatását. Ha a máj működése nem tökéletes, az a szervezet egészére negatív módon hat. 

 • védi a májat;
 • elősegíti a májsejtek regenerálódását;
 • erősíti a májsejtek sejtmembránját, ezzel megakadályozza, hogy mérgek jussanak beléjük;
 • segíti a májsejtek termelődését;
 • antioxidánsként hozzájárul a sejteket károsító, daganatos megbetegedésekért is okolható szabadgyökök semlegesítéséhez;
 • serkenti az emésztést, elősegíti a zsírok lebontását;
 • alkalmas krónikus májgyulladás kiegészítő kezelésére;
 • segít az alkohol és különféle gyógyszerek májkárosító hatásának megelőzésében, kezelésében;
 • zsírmáj esetén is ajánlott;
 • hatásos vírusos és toxikus eredetű májbántalmak esetén;
 • bőrbetegségeknék, mint akne vagy pikkelysömör a máj támogatásával közvetetten hathat. 

A szilimarin adagolása: kinek mennyi? 

A szilimarin máriatövismagból készült termékekben található étrend-kiegészítőktől a regisztrált gyógyszerekig. A hatóanyag vízben nem oldódik, a házipatikában készíthető forrázatok így nem bírnak komolyabb májvédő vagy -tisztító hatással. A „gyári készítményekben” viszont sztandardizálva van a hatóanyag mennyisége, amivel a várt hatás biztosítható. 

Megelőzés, méregtelenítés, a máj védelme céljából a szilimarin adagolásánál mindenképp tartsuk be a kiválasztott termék tájékoztatójában javasolt értéket, vagy konzultáljunk szakemberrel, hogy adott személyre szabva, életmód mellett mit tanácsoll. Ökölszabályként annyit mondhatunk, a szilimarint tartalmazó étrend-kiegészítők napi 200-300 mg bevitelét ajánlják. 

Enyhe mellékhatásai, mint puffadás, hányinger, hasmenés az esetek 1-2 százalékban fordul elő, túladagolásától normál esetben nem kell tartani.

06 (1) 50 60 250
Hétköznap: 9.00-17.00
Kiszállítás országszerte
Sprinter vagy Posta futár
1-2 munkanap alatt
PickPack vagy PostaPont
1-3 munkanap alatt
Bolti átvétel 3 helyen
a rendelést követő napon
Fizetési lehetőségek
Bankkártya vagy készpénz