Agaricus (brazil csiperke): a széleskörű védelem

Kiváló immunerősítő, védi a májat és méregtelenít, hozzájárul a szabadgyökök semlegesítéséhez, tumorellenes hatású, és enyhíti a kemo- és a sugárterápia következményeit. Szabályozza a vér cukorszintjét, enyhíti az allergia tüneteit, gyulladásgátló és antivirális hatású. Védi a szív- és érrendszert, hozzájárul az infarktus és a stroke megelőzéséhez. Az agaricus vagy brazil csiperke „csodafegyverei” a béta-glükánok.

A brazil csiperkegomba (Agaricus blazei murill) eredetileg a brazil őserdőkből származik, és rendszertanilag valóban a nálunk is jól ismert csiperkék közé tartozik, ám kellemes, mandulára emlékeztető íze miatt találóbb rá a mandulagomba elnevezés. Az indiánok az égiek gombájának tartják, mert tapasztalataik szerint fogyasztása hosszabb és egészségesebb életet ígér, a modern orvoslás azonban csak a XX. század második felében „fedezte fel” magának. Rövid idő alatt kiderült viszont, hogy egy rendkívül hatékony gyógygombával van dolgunk.

Az egész szervezet őre

Ajánlható rákos megbetegedések kiegészítő kezeléseként, szív- és érrendszeri problémák megelőzésére és szinten tartására, támogatja a májműködést, hatékony immunerősítő, enyhíti az allergia tüneteit, és cukorbetegség esetén is segítséget nyújt. Kiemelekedő hatóanyagai az immunerősítésben és a tumorok elleni küzdelemben nagy reményekkel vizsgált poliszacharidok, az úgynevezett béta-glükánok. Néhány fontosabb terület, ahol a brazil csiperke vagy mandulagomba akár étrend-kiegészítőkben, akár bármilyen más formában fogyasztva hatékonybak bizonyul.

  • Serkenti az immunrendszer működését;
  • hatékonyan támogatja a májműködést, hozzájárul a méregtelenítéshez;
  • tumorellenes hatású, enyhíti a sugár- és kemoterápia következményeit;
  • csökkenti az allergia tüneteit;
  • szabályozza a vércukor szintjét;
  • gyulladásgátló, antivirális hatású;
  • hozzájárul a vér koleszterinszintjének rendben tartásához;
  • védi a szív- és érrendszert, hozzájárul az infarktus, a stoke megelőzéséhez.

Daganatok és prosztata 

A kísérletek jelenleg is folynak, az eddigi eredmények igen bizalomgerjesztők. A gomba poliszacharidjainak kivonatát klinikai kísérletekben alkalmazva jelentős javulást mutattak tüdő-, prosztata-, méhnyak-, petefészekrák, valamint méhnyálkahártya, és hashártya rák esetén. Kísérleti úton bizonyították azt is, hogy a mandulagombakivonata javítja az inzulinérzékenységet a gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél. 

Az inzulinérzékenység csökkenése egyébként egészséges embereknél is elősegíti több ráktípus kialakulását, a betegeknél pedig csökkenti a túlélés esélyét. Emellett enyhíti az autoimmun eredetű reumás gyulladásokat és az azzal járó fájdalmakat, valamint gátolni az allergiás reakció kialakulását.