Alma: az el nem ismert jótevő

Kevesen vannak vele tisztában, hogy a mindennapi betevő almánk milyen ragyogóan védi és támogatja szervezetünket. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, segít fenntartani az immunrendszer optimális működését, jótékonyan hat a máj és a bélrendszer működésére, javítja az anyagcserét. Méregtelenít és segíti a fogyókúrát – mutatjuk a részleteket.

Az alma rózsafélék családjába tartozik, hazánkban a legnagyobb mennyiségben termesztett és fogyasztott gyümölcs, gyakorlatilag észrevétlenül mindennapjaink része. Egész évben hozzáférhető, nem harsognak róla reklámok, ezért szinte tudomást sem veszünk róla, mennyire értékes egészségünk megóvása szempontjából ez a gyümölcs. Számos vitamint, ásványi anyagot, élettanilag fontos összetevőt tartalmaz, és ami nagyon fontos: télállósága miatt ezeket sértetlenül átmenti a hideg évszakra, amikor talán a legnagyobb szükségünk van a megfelelő tápanyagokra.

C-vitamin télire 

Egy közepes méretű gyümölcs 10-15 mg C-vitamint tartalmaz, emellett gazdag A- és B-komplex vitaminokban. Az ásványi anyagok közül a cinket, káliumot, kalciumot, jódot, szelént és a fluort érdemes kiemelni, ezek a vitaminokkal karöltve hatékonyan járulnak hozzá az immunrendszer megfelelő működéséhez. 

Savtartalma jótékonyan hat a máj és a belek működésére, a benne lévő rostok segítségével az alma javítja az anyagcserét, serkenti a bélmozgást, segíti az emésztést – hasmenésre és székrekedésre is hatékony. A vékonybélben csökkenti a cukor felszívódását, ezzel hozzájárul a vércukor szintjének szabályozásához, a vastagbélben pedig a rákkeltő anyagok megkötésével a bélben csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Az orvost távol tartja

Nagy mennyiségben találunk benne flavonoidokat, olyan növényi anyagokat, amelyek szerepet játszanak az oxidációs folyamatok semlegesítésében. Hatásuk szerteágazó: segítenek a rákos megbetegedések megelőzésében, ezen felül erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentők, védik a májat és sikerrel veszik fel a harcot a vírusok és baktériumok ellen. A flavonoidok többsége az alma héjában van.

 Összefoglalva tehát az alma:

  • immunerősítő;
  • segíti a daganatos megbetegedések megelőzését;
  • hozzájárul a bélrendszer és a gyomor egészségéhez;
  • csökkenti a koleszterin és a vércukor szintjét;
  • méregtelenít;
  • támogatja a májműködést;
  • segíti a fogyókúrát;
  • energiával látja el a szervezetet. 

Nem véletlenül ismerték már fel elődeink is, hogy napi egy alma az orvost távol tartja.