Balzsamkörte: cukorbetegségre

Főként cukorbetegség megelőzésére, kiegészítő kezelésére alkalmazzák, csökkentheti a vércukor szintjét, segít megelőzni a diabétesz olyan szövődményeit, mint például a szív- és érrendszeri problémák. Hozzájárul a vércukor optimális szinten tartásához, segíti a fogyást, védi a szív- és érrendszert. Támogatja az emésztést, oldja a székrekedést és növeli a teljesítményt.

A balzsamkörte nevével ellentétben inkább egy rücskös uborkára hasonlít, rendszertanilag pedig a tökkel, dinnyével, uborkával rokon. Nevezik keserűtöknek és keserűdinnyének is, Dél-Amerikában és Ázsia délkeleti részén kedvelt konyhai- és gyógynövény. Utóbbi minőségében a hagyományos gyógyászatban számos területen alkalmazzák a féreghajtástól gyomorproblémák, légúti- és bőrbetegségek kezelésén át a lázcsillapításig. 

Manapság a balzsamkörtét és a belőle készült étrend-kiegészítőket főként cukorbetegség megelőzésére, kiegészítő kezelésére alkalmazzák, egyes kutatások szerint hatóanyagai 25 százalékkal is csökkenthetik a vércukor szintjét. Ezzel összefüggésben pedig segít megelőzni a diabétesz olyan szövődményeit, mint például a szív- és érrendszeri problémák. 

Emellett a balzsamkörte élettanilag hasznos anyagainak köszönhetően még számos módon járul hozzá az egészséges élethez:

  • elősegíti a fogyást;
  • csökkenti a koleszterinszintet;
  • hozzájárulhat egyes rákos megbetegedések megelőzéséhez;
  • segíti az emésztést;
  • oldja a székrekedést;
  • növeli a teljesítményt. 

A növény nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, vasat és káliumot.