Benedekfű: májra, epére, emésztésre

Védi a májat, segíti az emésztést és serkenti az epeműködést, hatékony gyomorégés, étvágytalanság ellen és nyugtatólag hat a hasnyálmirigyre. Külsőleg alkalmazva is nagyon hasznos hatású gyógynövény, herpesz, övsömör és bőrgyulladás kezelésére. Csak tényleg rendkívül keserű, ezért nem találkozhatunk vele ritkán önmagában.

A benedekfű, vagy népies nevén áldottbogáncs, keserű bogáncs, áldottfű, pápafű az őszirózsák családjába tartozó gyógynövény, hazánkban és egész Európában bencés szerzetesek terjesztették el a Földközi-tenger medencéjéből. Íze meglehetősen keserű, ezért a likőripar is felhasználja gyomorkeserűk gyártásához, ami ugye máris egyfajta egészségügyi felhasználását jelenti. 

Gyógyhatását az epe, a máj és a gyomor táján fejti ki. Szabályozza az epeműködést, serkenti a termelését, hatékony étvágytalanság esetén. Óvja a májat, segíti sejtjeinek regenerálódását, hatásos rendellenes májműködés esetén. Ami pedig a gyomrot illeti:

  • hatékony gyomorégés ellen;
  • erősíti a gyomrot és javítja az emésztést;
  • nyugtatólag hat a hasnyálmirigyre. 

A benedekfűből főzetet készítenek, de szinte soha nem találkozunk vele önmagában: tényleg annyira keserű, hogy teakeverékek formájában érdemes fogyasztani. Külsőleg is alkalmazzák herpesz, övsömör és bőrgyulladás kezelésére.