Béta-karotin: az A-vitamin biztonságos forrása

Megfelelő mennyiségű béta-karotin bevitelével elkerülhetjük az A-vitamin veszélyes túladagolását, és az olyan hiánytüneteket, mint gyerekeknél növekedési zavarok, más esetben farkasvakság, bőrszárazság, hajhullás. További előnye antioxidáns hatása, illetve hogy védi a bőrt a káros UV-sugárzástól, miközben segíti a barnulást.

A béta karotin az A-vitamin provitaminja, azaz szervezetünk ebből tudja előállítani ezt a – többek között – a látás és az egészséges nyálkahártyákhoz rendkívül fontos vegyületet. Az A-vitamin zsírban oldódik, túladagolása veszélyes lehet, ezért a legjobb módszer, ha természetes forrásból származó béta-karotin bevitelével a szervezetünk dönti el, mennyi előállítására van szüksége. 

Az A-vitamin hiányának legelső jele a farkasvakság, vagyis amikor a beteg szürkületben, félhomályban nagyon rosszul lát, de megmutatkozhat bőrszárazságban, hajhullásban, szemszárazságban, gyerekeknél pedig növekedési zavarokhoz vezethet. A béta-karotin tehát ezeket segít megelőzni, ám még számos pozitív hatással bír:

  • antioxidáns, azaz segíti a rákos megbetegedésekért okolható szabadgyökök semlegesítését, egyes kutatások szerint a gazdag béta-karotinbevitellel csökkenthető a vastagbél-, gyomor-, tüdő-, és bőrrák kialakulásának kockázata;
  • védi a bőrt a napból érkező UV-sugárzás roncsoló hatását;
  • segíti a barnulást, és a nyáron megszerzett bőrszín megtartását. 

Egyes eredmények arra mutatnak, hogy csökkenti a koleszterinszintet, illetve a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét. A béta-karotin legkiválóbb forrása a sárgarépa, a sütőtök, a kelkáposzta és a tojássárgája, de igazából a legtöbb narancssárga, piros és sötétzöld növényben megtalálható. Utóbbi oka, hogy a zöld színt biztosító klorofill kísérőanyagaként is megjelenik.