Búzafű: a zöld arany

Méregtelenít, segíti a fogyást, felpörgeti az anyagcserét, a búzafű fogyasztása joggal válhat mindennapjaink részévé. Vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag, tisztítja a vért, biztosítja a salakanyagok ürülését, erősíti az immunrendszert,serkenti a májműködést, segíti a sejtek oxigénellátását.

A búzafű valóban remek zöld élelmiszer, rendkívül könnyen előállítható: a búzamagvakból csíráztatás után egy-két héten belül tíz-húsz centis fű serken, amit fogyaszthatunk közvetlenül saláták összetevőjeként, vagy felhasználhatjuk a belőle préselt levet. Beltartalmát illetően a reklámok néha igencsak túlzó megállapításokat tesznek, ám annyi biztos: a búzafű, akárcsak a zöldségek és gyümölcsök általában, sok élettanilag fontos anyagot tartalmaz.

Ezek között említhetjük az A-vitamin előanyagát, a béta-karotint, illetve a C-, E- és a B12-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig a vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot és kalciumot. Található benne ezeken túl klorofil, fehérjék és különböző enzimek, mindezek együttes hatása több pozitívumot tartogat. A búzafű fogyasztása: 

  • méregtelenít;
  • segíti a fogyást;
  • felpörgeti az anyagcserét;
  • tisztítja a vért;
  • biztosítja a salakanyagok ürülését;
  • erősíti az immunrendszert;
  • serkenti a májműködést;
  • segíti a sejtek oxigénellátását. 

Rákellenes hatását azonban – néhány nem kellően megalapozott állítással ellentétben – mindeddig nem sikerült igazolni. A kiegyensúlyozott, változatos étrendnek azonban szerves és hasznos része lehet, jótékonyan hat az egészség és az általános frissesség megőrzésére.