Chia mag: a béltisztító és általános erősítő

Segíti a fogyást, a salakanyagok ürülését, a bélfóra egyensúlyát, erősíti az immunrendszert, védi a szívet, csökkenti a vérnyomást és fokozza az állóképességet. Segítég 2-es típusú diabétesz esetén, értékes fehérjeforrás vegetáriánusok és vegánok számára, erősíti a csontokat. Oda kell viszont figyelni, hogy mennyit fogyasztunk belőle.

A chia Amerika középső részén, Mexikó egyes területein és Guatemalában honos lágyszárú növény, magyarul azték zsálya a hivatalos megnevezése. Magját már az aztékok is nagy becsben tartották, mert rendkívül értékes növényi fehérjeforrás, magas a rosttartalma miatt, de több vitamint és ásványianyagot is találunk benne.

Már a gyarmati időkben megérkezett Európába, de csak a közelmúltban fedeztük fel újra, előnyös élettani hatásait kutatások igazolják. Fehérjetartalma még a gabonaféléknél is magasabb, esszenciális aminosavakat tartalmaz, az omega-3 és omega-6 ráadásul az ideálisnak számító 1:3 arányban van benne jelen. Nincs híján antioxidáns hatású C- és E-vitaminnak, illetve szelénnek sem, emellett tartalmaz A-, B1-, B2-vitamint, cinket, vasat, foszfort, magnéziumot, kalciumot, káliumot és nátriumot.

A chia vagy azték zsálya magjának egyik legfőbb előnye – magas rosttartalma okán – segíti az emésztést, csökkenti az étvágyat és segíti a széklet ürülését, ezáltal pedig kifejezetten ajánlott fogyó- és tisztítókúrák alkalmával. Beltartalmának köszönhetően fentieken túl azonban további pozitív hatásai is vannak:

  • hatékony és természetes segítség 2-es típusú diabétesz esetén;
  • erősíti az immunrendszert;
  • értékes fehérjeforrás vegetáriánusok és vegánok számára;
  • támogatja a bélflóra egyensúlyát;
  • védi a szívet és csökkenti a vérnyomást;
  • erősíti a csontokat;
  • fokozza az állóképességet.

Fontos azonban, hogy épp magas rosttartalma miatt a chia mag mellé sok folyadékot kell fogyasztani, illetve nem is ajánlatos túlzásba vinni, mert emésztőrendszeri problémákat okozhat. A pontos mennyiség meghatározásához további kutatások szükségesek, szakértők egyelőre maximum napi legfeljebb 15 grammot javasolnak. Sőt, allergizáló hatása sem kizárt, eddig a szezámmagra és a mustárra érzékenyek körében figyeltek meg keresztallergiás reakciót.