A gyufát azért ne szopogassa el!

Erősíti a csontokat, energiát raktároz, és még a szervezet kémhatását is szabályozza - egy felnőtt teste több mint fél kiló foszfort tartalmaz. Az ásványi anyagok közül a foszfor az egyik, amely legnagyobb mennyiségben van jelen az emberi szervezetben. Nem elemi állapotban, hanem foszforsavként, vagy foszfátokként.

A fogakban és csontokban található 80-85 százalékban, ezek szilárdságáért felelős. Emellett viszont féltucatnyi fontos szerepet tölt be.

Egyes fehérjék, enzimek, nukleinsavak építőköve, jelentős a részvétele a szénhidrát, zsír- és fehérje-anyagcserében. Jelen van szervezetünk folyadéktereiben, ahol a kémhatás szabályozásában kulcsfontosságú, és energiatartalékaink egy része is foszforvegyületek formájában raktározódnak. Csökkenti a fájdalmakat ízületi gyulladás esetén, enyhíti a cukorbetegek fáradtságérzetét.

Foszforhiánnyal manapság nem nagyon kell számolni, az elem megtalálható szinte minden élelmiszerben. Sőt, az élelmiszer is nagy mennyiségben használja fel, elsősorban savanyító adalékanyagként. Elsősorban kórházi körülmények között, súlyos betegségek nyomán léphet fel, például tartós savmegkötő terápia kapcsán. A felszívódását sok tényező hátráltatja, ilyen például a vas, az alumínium és a magnézium.

Egy felnőtt szervezetében hat-hétszáz gramm foszfor található, naponta 700 mg bevitele szükséges. Túladagolása csökkenti a kalcium felszívódását a bélrendszerben és gátolja a D-vitamin felszívódását. E kettő együttesen vezethet kalciumvesztéshez. Nagyobb mennyiségben tartalmaznak foszfort a hüvelyesek, az olajos magvak, a máj, a sajt.