A koleszterin nagyon fontos

Mindenki tisztában van vele, milyen komoly betegségeket okozhat a magas koleszterinszint, ezért akaratlanul is negatív összefüggésben gondolunk e vegyületre. Nézzük, mi az igazság. 

A koleszterin minden állati és emberi sejtben megtalálható, nagyobbik része a májban képződik, kisebb hányadát a táplálékkal vesszük magunkhoz. Nagyon fontos élettani szerepe van, például:

  • részt vesz a sejtmembránok felépítésében;
  • számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga;
  • az epesavak egyik alkotója. 

Magyarul a koleszterin nem "ellenség". Két fajtája van, a HDL és az LDL, de a laborvizsgálatok eredményeként feltüntetik az összkoleszterin szintjét is. Az LDL a köznyelvben a "rossz koleszterin", a legjobban úgy jegyezhetjük meg, hogy L, mint lerakódó - itt írtunk róla bővebben. A HDL az úgynevezett "jó koleszterin", vagy védő koleszterin, mert az érfalakban már lerakódott koleszterint visszaszállítja a májba, ahol lebomlik. 

A normál értékek:

  • összkoleszterin: kevesebb, mint : 5.2 mmol/L;
  • HDL: férfiaknál kevesebb, mint 0.9 mmol/L, nőknél kevesebb mint 1.1 mmol/L;
  • LDL: kevesebb, mint 3.4 mmol/L. 

A probléma azzal kezdődik, ha főleg a táplálkozással - ritkábban a szabályozó mechanizmus zavara miatt - túl sok LDL van a szervezetben. A sejtek ilyenkor nem tudják mind felhasználni, a felesleg lerakódik az érfalakon, ezzel pedig megnöveli az érelmeszesedés, a szív – és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. 

A koleszterinszint csökkentésének első és legfontosabb módszere a megfelelő táplálkozás, vagyis a koleszterinszegény diéta. Sokat segít az optimális testsúly és a rendszeres testmozgás, végső soron pedig a gyógyszeres kezelés.