A lutein a szem vitaminja

A lutein legfontosabb feladata a retina védelme, kiszűri a káros UV-sugarakat, javítja az éleslátást, csökkentheti, lassíthatja az időskori látásromlást, és megelőzheti egyes szembetegségek, például a makuladegeneráció kialakulását. Sok esetben szükség lehet a „mesterséges” pótlására.

A lutein egy sárga színű karotionid, olyan zöldségek égy gyümölcsök tartalmazzák elsősorban, mint például a spenót, borsó, kelkáposzta, brokkoli, kukorica vagy narancs, citrom, sárgadinnye. A lutein nagy koncentrációban van jelen a retinán található sárgafoltban, élettani jelentősége is a szemhez kapcsolódik, legfőbb szerepe a retina védelme. A lutein:

  • kiszűri a káros UV-sugarakat;
  • javítja az éleslátást;
  • lerövidíti a szem alkalmazkodását;
  • javítja a kontrasztot;
  • semlegesíti a retinában lévő szabadgyököket
  • csökkentheti, lassíthatja az időskori látásromlást;
  • megelőzheti egyes szembetegségek, például a makuladegeneráció kialakulását.

A luteint ezek alapján nevezhetjük a szem vitaminjának, amit a kiegyensúlyozott táplálkozás képes biztosítani, ám ha valaki nem fogyaszt elég zöldséget és gyümölcsöt, hiány alakulhat ki. Lutein hiányában pedig megnő a látásproblémák kockázata, könnyebben kialakul a homályos látás, amely idősebb korban komoly látásproblémákhoz, akár látásvesztéshez is vezethet.

A lutein táplálék-kiegészítőkkel történő pótlása nemcsak hiányos étkezés esetén, hanem emésztési problémák, felszívódási zavarok és egyéb betegségek, állapotok esetén lehet szükséges, amelyről érdemes személyre szabottan, szakemberrel egyeztetni.