A szezon vitaminbombája: a ribizli

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, antioxidáns hatású, magas a rosttartalma, segíti az emésztést, a fogyást, méregtelenít és jót hatással van a vérnyomásra.

A vörös ribizli vagy vörös ribiszke az északi félteke mérsékelt égövén honos növény: az 1-1,5 méter magas bokron növő bogyós termése népszerű gyümölcs. Magyarországon a XVI-XVII. század környékén jelent meg, nyersen történő fogyasztása mellett szörpnek, lekvárnak, zselének, turmixokba és süteményekbe is egészen kiváló.

Az ízlelőbimbókra kifejtett pozitív hatása mellett egészségünk megőrzésében is támogatást nyújt. C-vitamintartalma kifejezetten magas, 100 grammban 30-40 mg, emellett B 1 -, B 2 -, B 6 - és E-vitamint találunk benne nagyobb mennyiségben. Az ásványi anyagok közül fontos megemlíteni a vasat, nátriumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort. Az antioxidáns hatású, magas a rosttartalmú ribizli:

  • valódi vitaminbomba, támogatja az immunrendszert, az egészség megőrzését;
  • jó hatással van a vérnyomásra;
  • serkenti az emésztést, hozzájárul a fogyáshoz;
  • gyorsítja az anyagcserét, serkenti az étvágyat;
  • vízhajtó hatású;
  • méregtelenít.

A ribizli növényi zsírjai hasonlóak a bőrben található zsírokhoz, a bőrünk által könnyen felvehetők és leadhatók: a ribizliolaj ápolja és nyugtatja a a száraz, érzékeny bőrt.