A túlszínezés allergiát okozhat

Akár természetes, akár mesterséges forrásból származnak, a "túl színes" élelmiszerek rendszeres fogyasztása allergiás tüneteket okozhat.

Sok készétel feltűnő színével hívja fel magára a figyelmet, ami nyilvánvalóan nem véletlen. Ám nem kell rögtön arra gondolni, hogy a gyönyörű sárga vagy zöld élelmiszer biztosan mesterséges anyagokkal van tele. Természetes anyagokkal is kiválóanlehet színezni: 

  • A sárgát és narancssárgát a karotinoidok adják, például narancsból, sárgarépából vagy sütőtökből vonják ki. 
  • Sárgától a vörösön át a barnáig flavonoidokkal lehet színezni.
  • A zöldet a növények zöld színanyaga adja.

Emellett természetesen gyakran találkozhatunk mesterséges, azaz szintetikus útonelőállított festékanyagokkal, ezek nem találhatók meg a természetben. Származásától függetlenül viszont mindkét csoport okozhat allergiás tüneteket - mondja dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Plusz színezékre gyanakodhatunk azonnal, ha a termék meglepően éles, élénk színekben pompázik: főleg édesipari termékek, olcsóbb üdítőitalok esetén fordul elő. Ha az összetevők listájára tekintünk, a színezéket a 100-181 közötti "E-számok" jelzik. Érdemes ezekre is odafigyelni, ha bizonyos ételek fogyasztása után panaszok jelentkeznek. Ezek rendszeresen megjelenő:

  • csalánkiütés, 
  • bőrviszketés, 
  • torokkaparás, 
  • orrviszketés, 
  • tüsszögés lehet.

Észben kell tartani azt is, hogy egyes gyógyszerek, vitaminkészítmények is tartalmazhatnak színezéket, ezeken felül allergiás tüneteket okozhatnak egyes fűszerek, kozmetikumok összetevői is.