Antioxidáns, immunerősítő - a szilva nem csak finom

Nyersen, aszalva, lekvárként vagy a levét kortyolgatva, a szilva vitaminokban gazdag, antioxidáns hatású, védi a szívet, segíti a méregtelenítést és a súlyfelesleg leadását. A friss gyümölcsnek most van itt az ideje, a többi egész évben beszerezhető.

A hagyományos, hazai szilvafajták mindegyikére igaz, hogy sok vizet és nagyon kevés cukrot tartalmaznak. A friss szilva, szilvalé magas rosttartalma tisztítja a beleket, ami vizelethajtó hatásával és alacsony kalóriatartalmával karöltve segíti a szervezet méregtelenítését és a felesleges kilók leadását. Az aszalt szilva relatív cukortartalma viszont magas, ezért fogyókúra mellé nem ajánlott.

Legyen friss, vagy aszalt, a gyümölcs számos ponton segít az egészség megőrzésében - a szilvalekvárban a főzés miatt néhány vegyület ugyan felbomlik, de még így is sok értékes anyag marad benne. A szilvalekvárt ugyan sokáig kell főzni, de cserébe az utánozhatatlan ízélmény mellett nem kíván semmiféle tartósítószert, sokáig fogyasztható, és minőségét is hosszan megőrzi.

A szilva tehát kiváló forrása a béta karotinnak, az A- és a C-vitaminnak, és csaknem az összes B-vitamin megtalálható benne. Az ásványi anyagok közül a cink, a magnézium, a kálium, a kalcium és a foszfor érdemel említést. Erős antioxidáns, segít megfékezni a szabadgyökök károkozását, így hozzájárul a rákos megbetegedések megelőzéséhez. A szilva emellett kiváló immunerősítő, és enyhíti a gyulladásokat.