Az ördög a tejcukorban bujkál

A tejcukorérzékenység bármely életkorban kialakulhat, a mindent vivő megoldás a laktóztartalmú ételek teljes elhagyása. De nem mindenáron. 

A laktóz intolerancia oka, hogy lecsökken a laktózt (tejcukrot) lebontó laktáz enzim működése, ezért a szervezet képtelen megfelelően megemészteni a tejcukrot. Ennek oka többféle lehet, összefügg az életkor előrehaladtával, de lehet öröklött, valamint bizonyos fertőzések is előidézhetik. 

Tüneteinek erőssége a laktáz enzim aktivitásától és mennyiségétől függ, általában laktóztartalmú ételek fogyasztása után fél-egy órával jelentkeznek:

  • hasfájás,
  • hasmenés,
  • intenzív bélhangok,
  • puffadás. 

Ezek akár egész nap kitarthatnak, ha rendszeresen visszatérnek, érdemes gyanakodni. De mikor is térhetnek vissza?

  • Tej és tejtermékek,
  • egyes húskészítmények, felvágottak,
  • gabonapelyhek,
  • édességek,
  • péksütemények.

Az első kategóriát kivéve biztosra csakis akkor mehetünk, ha elolvassuk a csomagoláson feltüntetett összetevőket. Vagy ha laktózmentes termékeket választunk: ezek ugyan tartalmaznak laktózt, de emellett a lebontásához szükséges laktáz enzimet is, ami szinte teljesen lebontja a termékben található tejcukrot. Szinte, mert vannak olyan laktózérzékenyek, akiknél a laktózmentes élelmiszerek is tüneteket okoznak. 

A laktózintolerancia végigkísérhet egy életen át, de a jó hír, hogy lehet átmeneti is. Akkor, ha például antibiotikum-kúra vagy gyomor- és bélrendszert érintő betegség, fertőzés miatt jelentkezik - ezen esetekben az alapbetegség elmúltával, a bélflóra helyreállításával a probléma is megszűnik. 

Hosszabb távon a laktáztartalmú étrendkiegészítők is segítséget nyújthatnak, erről lesz szó a folytatásban.