Barátkozzon össze a jó koleszterinnel

HDL-nek hívják és védi az érfalakat azzal, hogy megtisztítja őket a lerakódott "rossz koleszterintől".

A szervezet magas koleszterinszintje károsítja az érfalakat, növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A koleszterinről általánosságban itt írtunk, az LDL-ről, azaz a "rossz koleszterinről" itt olvashat . Lássuk most a "jó koleszterint", a HDL-t. 

Ez az úgynevezett védő koleszterin, mert képes az érfalakra már lerakódott LDL-t visszaszállítani a májba, ahol az lebomlik - a HDL alacsony értéke tehát hajlamosít az érelmeszesedésre, és az ebből adódó betegségekre. Normál esetben a szervezetünkben található koleszterin 20-30 százaléka HDL, alacsony szintje a férfiak egyharmadánál, a nők egyötödénél fordul elő. 

A HDL arányát kis odafigyeléssel természetes módon, táplálkozással és életmóddal emelhetjük. Például:

  • magas antioxidáns-tartalmú zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával;
  • B3-vitaminnal, amelyben a csirke- és a borjúhús, a mogyoró a lazac és a makréla bővelkedik;
  • a vércukor megfelelő szintje, amit teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztásával segíthetünk;
  • többszörösen telítetlen zsírsavak;
  • szója;
  • mérsékelt alkoholfogyasztás, a dohányzás elhagyása;

optimális testsúly és rendszeres testmozgás.