Bemutatjuk a népi C-vitamint télire

A káposzta ételeink vitamindús alapanyaga, ami ráadásul savanyúságként kiválóan tartósítható. A multivitaminok előtti világban nagy segítséget nyújtott a téli ásványianyag- és vitamin-utánpótlás fedezéséhez.

A káposztát az erdélyi konyha használja varázslatosan sokoldalúan, de természetesen az anyaország ételeinek is gyakori alapanyaga. Mondhatjuk annyira megszokott, hogy észre sem vesszük, ez a "szürke eminenciás" mennyi értéket rejt.

A fejes káposzta tehát:

  • rendkívül gazdag C-vitaminban, 100 grammja 40 mg. vitamint rejt;
  • emellett szép mennyiségben találunk benne K-, B1- és E-vitamint, kalciumot és vasat;
  • tartalmaz béta-karotint is, ami egyrészt az A-vitamin előanyaga, másrészt antioxidáns hatásánál fogva védelmet nyújt a légúti daganatos megbetegedésekkel szemben, és jótékonyan hat a látásra is;
  • a benne található, csípős mustárolaj antibakteriális hatású;
  • egy tiocianát nevű anyaga gyomorfekély kezelésében hatékony.

A káposzta sokáig eltartható, de azért nem a végtelenségig, a tartósítás legjobb - és szerencsére legkedveltebb - módja a savanyítás. A savanyúkáposzta szinte veszteség nélkül őrzi meg a növény értékes beltartalmát. Kiváló segítője a fogyókúráknak, remek immunerősítő, tehermentesíti a májat, erősíti a bélflórát. A levét sem szabad veszni hagyni: már napi 1 dl elfogyasztása is valóságos vitaminbombaként hat.